Vesti iz fudbala

FIFA nikad odlučnija u borbi protiv diskriminacije: Olakšica za žrtve rasizma na terenu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.05.2024 12:11
Predsednik FIFA Đani Infantino tokom konkresa u Bangkoku AP Photo/Sakchai Lalit
Predsednik FIFA Đani Infantino tokom konkresa u Bangkoku

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) odlučila je da krene u pravu revoluciju protiv rasizma na fudbalskim priredbama, pa je tako nakon nedavno održanog kongresa na Tajlandu, najavila nove promene koje bi trebalo da pomognu igračima u borbi sa diskriminacijom.

Prema navodima predsednika FIFA, Đanija Infantina, uvešće se novo pravilo, kojim će se strožije kažnjavati rasistički gestovi, a kao jedna od opcija pominje se čak i gubitak utakmice. 

Igračima koji su doživeli bilo kakvu vrstu diskriminacije na rasnoj osnovi tokom same utakmice, biće dovoljno samo da pokažu znak X rukama, što će biti obaveštenje za sudije da deluju i eventualno kazne izgrednike na tribinama. Što bi trebalo da olakša posao žrtvama rasizma, kojih je sve više na terenima širom Evrope.

 

 

Infatino je najavio da će svaka od 211 članica FIFA morati da promeni snažan antirasistički program koji će biti zasnovan na pet stubova: Pravila i sankcije, akcija na samom terenu, krivične prijave za izgrednike, obrazovanje i glas igrača.

Ove promene najavljene su na 74. kongresu FIFA u Bankgoku, nakon sve učestalijih rasističkih ispada tokom fudbalskih utakmica širom Evrope, a predlog Infantina podržala su brojna velika imena ovog sporta, poput Arsena Vengera, Serija Ramosa i drugih...