Novak Djoković

Nisu ni blizu Federeru: Švajcarac tokom karijere zaradio više novca od Novaka i Nadala zajedno!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.12.2023 13:47
Rodžer Federer i Novak Đoković Guliver/AntoineCouvercelle Panoramic
Rodžer Federer i Novak Đoković

Već neko vreme Novak Đoković obara rekorde u "belom sportu". Od broja provedenih nedelja na čelu ATP liste, do osvojenih grend slemova i zarade na turnirima, po čemu se već dodatno odvojio od ostalih članova "velike trojke", ali će se po jednom parametru, teško približiti Rodžeru Federeru.

Kako su nedavno preneli specijalizovani mediji, osvajanjem Završnog mastersa u Torinu, srpski teniser inkasirao je dodatnih 4.4 miliona dolara i stigao do brojke od 520 miliona zarađenih američkih novčanica tokom karijere. Uključujući i sponzorstva, čime je prestigao Rafaela Nadala, koji je do sada zaradio 515 miliona, ali je još uvek daleko od Rodžera Federera.

Iako je Đoković zaradio više novca od Švajcarca na turnirima (180 miliona), Federer je tokom karijere inkasirao neverovatnih 1.2 milijarde dolara, što je više od srpkog i španskog tenisera zajedno! Naime, Rodžer već godinama zarađuje velike svote novca od raznih sponzorskih ugovora poput UNIQLA, od koga dobija 30 miliona evra godišnje, Roleksa i drugih... A, samo u 2023. zaradio je 95 miliona, iako je karijeru završio prošle godine.

Što se zarade na terenu tiče, Novak je sa 180 miliona dolara uspešniji od Federera (130) i Nadala (134), a ostaje da se vidi hoće li preteći Švajcarca po ukupnoj zaradi, kada bude lansirao novi brend svog, tzv. "sportskog prehrambenog pića". 

Iako nije detaljno govorio o tome, Đoković je nedavno najavio lansiranje novog biznisa, a promocija je navodno planirana naredne godine u Australiji. "Planiram da u Australiji promovišem sportsko prehrambeno piće. Biće to brend koji će u sebi imati brojne produkte za dobar osećaj", rekao je svojevremeno Novak.

Podsetimo, Đoković je van terena zaradio 340 miliona dolara, Nadal 381, a Federer nešto više od milijarde.