Novak Djoković

Federer otvorio dušu o najtežoj odluci koju je morao da donese u karijeri: Tada sam rekao sebi, gotovo je i šta sad?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.10.2023 14:15
Federer otvorio dušu o najtežoj odluci koju je morao da donese u karijeri: Tada sam rekao sebi, gotovo je i šta sad? AP Photo/Andy Brownbill, File

Jedan od najboljih igrača "belog sporta" svih vremena. Prvi izbor publike gotovo na svakom teniskom turniru u poslednjih 20 godina, slavni Rodžer Federer, otvorio je dušu kao nikada do sada i otkrio kako se oseća nakon završetka karijere. Sada, kada su mu se slegli utisci nakon poslednjeg meča na Lejver kupu krajem septembra prošle godine, Švajcarac je otkrio kako provodi slobodno vreme. Čime se bavi sada kada ne mora da brine o gustom ATP rasporedu i kako održava formu. Pošto i dalje, tu i tamo odgira neki egzibiconi meč za svoju dušu.

Podsetimo, Federer je postao profesionalac 1998. godine. Tokom blistave karijere osvojio je 103 titule. Na vodeće mesto ATP liste popeo se 2. februara 2004. godine, a titulu najboljeg igrača na planeti nosio je punih 310 nedelja. Od nagrada sa turnira inkasirao je vrtoglavih 130 miliona dolara. A, od trofeja ima i 20 grend slem titula. 

Za početak se osvrnuo na osećanja kada je odlučio da najzad kaže kraj tenisu. Poslednjih godina njegove karijere, muku je mučio sa povredama. Ostao je u igri zbog ljubavi prema sportu, a verovatno i grend slem trke sa Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom. Ali, više nije mogao...

"Osećao sam šest meseci da više kontrolišem svoj raspored nego ranije. Nisam imao nikakve konkretne planove same po sebi, jer sam uvek pokušavao da se vratim i odjednom sam shvatio da je to to. I tada sam rekao sebi, `dobro, gotovo je i šta sad?`. Međutim, jutro posle tog zapaljivog osećaja da sam odlučio da se penzionišem, već je bilo bolje. Sada, moram da pazim da ne radim previše stvari u isto vreme. Zaista sam srećan što sam zauzet, što sam sa drugim ljudima, sa svojom porodicom, volim da putujem, ponekad moraš da budeš siguran da nađeš pravi balans i osećam da imam to, tako da su stvari sjajne", rekao je Federer.

Otkrio je i šta sve radi kako bi ostao u formi. Ima vremena za teretanu, uredio je prostor kod kuće, a priznaje i da se slabije bavi tenisom otkako je završio karijeru.

"Pokušavam da idem u teretanu četiri puta nedeljno i ne mogu da verujem da to zaista radim. Uredio sam ovakav prostor kod kuće i stavio sam tu mašine, dobio sam sve to nedelju dana posle Lejver kupa u Londonu, tako da sam posle karijere konačno dobio teretanu. Malo je čudno kada sam se penzionisao, pa sada moram da sve to koristim, tako da to radim dobro, i više ne igram toliko tenis, pa moram da pazim šta jedem i slično. Još uvek volim da igram neke egzibicije na putovanjima, pa želim da ostanem u formi i pokušam da izgledam malo bolje."

I u najtežim trenucima u karijeri, želeo je da nastavi da igra tenis, ali je povreda kolena bila jača od njega.

"Kada znate da vam koleno ne dozvoljava da igrate na ovom nivou, ne razmišljate ni o tome da biste mogli da budete na terenu upravo sada. Tako da samo uživate u tenisu kakav jeste, a ja pratim rezultate skoro svakodnevno, volim da vidim šta se tamo dešava. To je nešto o čemu sam mislio, odlično sam se proveo, ali kad se vratim, evo, došao sam ovde u Šangaj i osećam se zaista srećno, kada nisam bliže tenisu, srećan sam gde sam, pa ide sve svojim tokom i to mi se sviđa, nijedan dan nije isti, pa je to sjajno", zaključio je Švajcarac.

Rodžer Federer penzionisao se u 41. godini.