Vesti iz košarke

Košarkaši Srbije naoštreni za Italiju: Za četvrtfinale Mundobasketa, revanš i operisanog Simanića

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.09.2023 07:48
Košarkaši Srbije naoštreni za Italiju: Za četvrtfinale Mundobasketa, revanš i operisanog Simanića Tanjug/AP Photo

Košarkaška reprezentacija Srbije imala je malo vremena da predahne od borbi u prvoj rundi Svetskog prvenstva za seniore, da bi već ovog jutra (10.00), protiv svog starog i velikog dužnika Italije, nastavila borbu za "pravu" nokaut fazu takmičenja u Japanu, Indoneziji i Filipinima. 

Prvi minuti pokazaće taktiku Svetislava Pešića i stvarne mogućnosti "orlova" u odnosu na ekipu Đanmarka Poceka, ali ono što je neupitno i pre prvog sudijskog zvižduka jeste ogromna motivacija Bogdana Bogdanovića i njegove "družine". Motiva je na pretek, počev od odnovnog - rezultatskog, jer bi pobeda našem NBA asu i ostalima osigurala plasman u četvrtfinale. 

Takođe, borbu za prvo mesto u novoformiranoj I grupi, u koju su naši momci ušli kao osvajači prethodne B grupe, ali i ništa manje važno izbegavanje superfavorita za zlatnu medalju, u osetljivoj etapi trke za pobednički tron, selekciju Sjedinjenih Američkih Država.

Osvetama nema mesta u sportu, barem ne u njenom doslovnom smislu, ali jasno je da će našim momcima u malom mozgu biti bilni porazi od "azura" poslednjih godina. Italijani su ih "zadužili" trijumfom u kvalifikacijama za poslednje Olimpijske igre, osmini finala prethodnog šampionata Evrope i nedavno na "Akropolis kupu" u Atini. Zato je ovo idealan trenutak da se vrati kredit i to sa kamatom.

Najzad, pobeda u današnje četiri četvrtine bila bi melem na ranu Boriše Simanića, hitno operisanog zbog povrede bubrega u meču sa Portorikom, pa ne treba sumnjati da će se srpski košarkaši "iskidati" ne bi li obradovali svog saborca, za kog je Mundobasket završen na silu i pre vremena. 

Italijani sve to znaju i sigurno imaju spremljen protivlek, a na ruku im ide i činjenica da nisu menjali tim, dok naš, zbog silnih otakaza projektovanioh vedeta tima, ne liči na onaj koji je Pešić poželeo da odvede u Manilu. Što sve zajedno može puno, a ne mora ništa znači, jer je svaka utakmica priča za sebe i "živa stvar". 

Trofejni stručnjak svoj optimizam gaji na partijama protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana, bez obzira na povremene oscilacije i probleme u igri svog tima u tri dobijena susreta.

"Svime sam zadovoljan, kao i delovima igre na kojima treba da rastemo. U odbrani, napadu, pomaganju, preuzimanju. Odbrana je bila izvanredna dobar deo utakmice, jedan na jedan. Igrači su preuzeli odgovornost. Bili su svesni da igramo protifv atletske ekipe. Videli ste odakle su oni uzimali šuteve, ne respektuju nikoga. Zahvaljujući toj odgovornosti, dobili smo timsku odbranu. Treba to nastaviti i dalje. Sve počinje, ipak, od odbrane na plejmejkeru i završava se odbranom na visokim igračima. Treba da postavimo takvu igru da se naši igrači najbolje osećaju i da napravimo meč-ap da oni mogu da dođu do izražaja", reči su Pešića. 

Što bi naš narod rekao "iz njegovih usta u božije uši". 

Mundoabsket, druga faza

petak

Srbija - Italija 10.00

Nemačka - Gruzija 10.30

 SAD - Crna Gora 10.45

Španija - Letonija 11.45

Dominikanska Republika - Portoriko 14.00

Slovenija - Australija 14.10

Litvanija - Grčka 14.40

Kanada - Brazil 15.30