Vesti iz košarke

Srbija i bez Jokića i Kalinića može da igra sa svima: Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije analizirao "orlove" na Mundobasketu

komentari (0)

Izvor: Tanjug

11.09.2023 16:10
Srbija i bez Jokića i Kalinića može da igra sa svima: Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije analizirao "orlove" na Mundobasketu MN Press

Košarkaški trener Boža Maljković izjavio je danas da je košarkaška reprezentacija Nemačke zasluženo osvojila Svetsko prvenstvo, jer mnogo godina pametno rade, ulažu u sport, imaju dobre trenere i igrače, a da je srpskoj reprezentaciji za zlatnu medalju nedostajala bolja igra u trećoj četvrtini. 

On je u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji istakao da je "košarkaška reprezentacija Srbije dobra ekipa koja i bez Nikole Jokića i Nikole Kalinića, može da igra sa svima", kao i da ga ohrabruje činjenica da od trenutnog tima Srbije za Olimpijske igre, može da se napravi jedna respekatabilna ekipa. 

"Naša ekipa je jako dobra pripremljena fizički, vidi se da su imali težinu više od drugih. Drugi su bili i umorni, međutim trener Pešić koji je imao iskustvo, pogotovo reprezentativno, je dobro mešao igrače, tako da su svi bili na nekom dobrom nivou fizičke spreme, a kada imate dobru fizičku spremu, imate i veliki moral i mentalnu snagu, kao što ima Novak Đoković", istakao je Maljković.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije smatra da je "Aleksa Avramović bio najbolji igrač koji je igrao i bolje od onoga što je mogao i dao više od sebe", zato što ume da ukrade loptu, popravio je šut sa tri poena, i izuzimajući nekad neke male ludosti, postao je jako respektabilan igrač koji je stekao iskustvo igrajući u Španiji. 

Kada je reč o Bogdanu Bogdanoviću, Maljković kaže da je on "pravi vođa tima, koji je izrastao u pravog asa, pametnog igrača, velikog šutera i da tek mogu da se očekuju njegove dobre igre".

Maljković navodi da je Srbija po rezultatima, najbolja košarkaška nacija zahvaljujući velikoj tradiciji i talentu koji ima da je Srbija igrala protiv Amerike, lako bi je dobila.

"NBA liga, pogotovo danas, nije tako kvalitetna da je rado gledamo ja i moje kolege. Češće se odlučujemo, ako možemo da biramo za utakmice Evrolige. Međutim, u plejofu je malo drugačija priča svi mi treneri volimo dobru odbranu, koševe sa kontaktom, jake skokove, kontra napade, tako da tek u plejofu se igra prava košarka, ali nije kao nekada", objasnio je on.

Maljković napominje da je košarka strogo kolektivni sport i ako jedan igrač u odbrani ne funkcioniše, teško da može da se dobija utakmica, jer, kako je objasnio, košarka je jedna harmonija između čvrste odbrane, tranzicije i pozicionog napada.

Ističe i da je za njegq Novak Đoković najbolji sportista sveta svih vremena. 

"Košarka je različit sport od tenisa zato što u košarci kada se ugra utakmica, vi birate MVP-ja, to može da bude emocija, simpatija, subjektivni stav. Ovde nema subjektivnog stava, nema trenera, ima mreža, veliki Medvedev sa druge strane", istakao je on komentarišući pobedu Đokovića na US Openu, što mu je rekordna, 24. grend slem titula.