Vesti iz košarke

Svi za jednog, jedan za sve: Razgaljeni Svetislav Pešić otkrio moto ekipe, uz naklon za rolu protiv Litvanije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.09.2023 13:54
Svi za jednog, jedan za sve: Razgaljeni Svetislav Pešić otkrio moto ekipe, uz naklon za rolu protiv Litvanije Tanjug/AP Photo

Posle nemalo kritika upućenih selektorovanju Svetislava Pešića tokom Svetskog prvenstva u Japanu, Indoneziji i Filipinima naša stručna košarkaška javnost složila se da je majstorski "nacrtao" vrhunsku igru protiv Litvanije i plasman u polufinale Mundobasketa. 

Trofejni srtručnjak, ipak, ne želi da priča o sebi već o kompletnoj svlačionici i tome koliko je složna prolazice kroz male i velike muke, ne samo na turniru, već od početka priprema za najveće planetarno takmičenje. 

 

 

"Pre svega čestitam mojoj ekipi. Sjajna pobeda, važna. Sjajna utakmica protiv nas, naročito protiv velikog tima kakva je Litvanija. Gajim veliko poštovanje prema Litvaniji. Odigrali su sjajan turnir. Ne samo jer su pobedili na prošloj utakmici protiv SAD. Bilo je teško pripremiti utakmicu. Pronaći energiju i koncentraciju u odbrani. Ako igrate u Evroligi ili nacionalno prvenstvo onda imate dva, tri dana da se oporavite. Ali, ako igrate svaka dva dana onda je veoma teško", počeo je Pešić.

Motivacija je ključ, a Srbija je umela da pokaže koliko joj je stalo da pobedi, čak i kada joj ne ide sve od ruke. 

"Uz sve to, motivacija. Od prvog dana naš moto je bio – svi za jednog, jedan za sve. U teškim situacijama ne igrate kako želite da igrate, već kako morate. Ako hoćete da analizirate tim, onda vidite kako tim igra u teškim situacijama. U odbrani možete da vidite sve. Kako smo zaustavili njihovu unutrašnju igru i Valančijunasa. Ako zaustavite šut za tri, to je njihov kvalitet. Primili smo pet trojki u prvoj četvrtini".

 

 

Vlasnik svetskog i evropskog zlata podrobnije je objasnio plan rušenja Litvanaca, nakon što su ovi šokirali Amerikance u prethodnoj rundi šampionata. 

"Takođe smo pokušali da kontrolišemo ofanzivni skok. Oni u proseku imaju 13. U prvom poluvremenu su imali šest ofanzivnih skokova, u nastavku dva. Srećni smo sa ovom pobedom, ali smo na turniru i moramo da se spremamo za dalje. Sutra ćemo imati slobodan dan. Od starta dana ćemo imati jedan dan oporavka. To je veoma važno za nas. Imali smo mnogo problema na ovom turniru za igračima i sve ovo što se desilo sa Simanićem. Morali smo da pređemo kroz sve te situacije", rekao je Pešić.

Uloga rezervnih igrača uvek ima posebnu težinu, jer se od "drugopozivaca" očekuju da zapnu kada starteri posustanu. 

"Jednostavno je pričati o košarci. Svi smo pobedili i svi hoće da znaju zašto smo dobili. Ritam utakmice je veoma važan. Evropska utakmica je skroz drugačija. Igra teče i najvažnije je pronaći način da promenite ritam utakmice. Nije samo u pogađanju trojki. Kada govorimo o FIBA utakmicama važno je pronaći ritam, igru spolja i unutra. Nekad puta nam to uspe, nekad ne prođe. Večeras smo promenili ritam, recimo Avramović je bio ključan za tu ulogu. Rezervni igrači su ušli i doneli više energije nego starteri. U takvim situacijama trener mora da bude srećan. Čim su ušli videli smo njihov uticaj protiv sjajne ekipe", kaže Pešić.

 

 

Pešić je sve oduševio kada je posle meča poslao poljupce i emortivnu poruku Boriši Simaniću, koji su jednoj bolnici u Manili oporavlja od odtrsanjivanja bubrega. 

"Ja bio emotivan? Ja sam uvek emotivan. Kako bih mogao da funkcionišem? Naravno da sam emotivan, dolazim sa prostora gde... To nam je imidž na neki način. Ja više slavim način kako smo došli i kako igrači pokazuju reakciju. To je cilj svakog trenera i ako to postigne... Znate kako treba to sad ponoviti. To je izazov za sve nas.

Rekao je Bogdan... Znate kako, ja sam tu dosta emotivan kad je u pitanju sve što se dešavalo. To je bila katastrofa za nas. Nikome ne bih poželeo da se desi. Od ničega se napravilo svašta. Mogli smo da ga izgubimo. Naravno, svaki dan igraš, pripremaš utakmicu. On je stvarno krasan dečko, kako to njega da zadesi. Imali smo tu sreću da je profersor Radovanović sa nama. Ne znam šta bi se desilo da je tako. To je zasluga pre svega Simanića što je izdržao sve, a potom i Dragan Radovanović", završio je konferenciju za medije Svetislav Pešić.