Vesti iz košarke

Kanada igra NBA košarku, ali borićemo se svim silama: Svetislav Pešić želi da srpski košarkaši oderu kolena u polufinalu Mundobasketa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.09.2023 12:06
Kanada igra NBA košarku, ali borićemo se svim silama: Svetislav Pešić želi da srpski košarkaši oderu kolena u polufinalu Mundobasketa Tanjug/AP Photo

Najbolji košarkaši Srbije su plasmanom u polufinale Svetskog prvenstva zatekli mnoge su u svojoj zemlji, a i daleko šire, a kako su kvalifikovanjem za Olimpijske igre sledeće godine ispunili glavni proklamovani cilj na Mundobasketu, ne trpe baš veliki rezultatskim pritisak uoči sutrašnjeg meča sa Kanadom (10.45.).

Em bi eventualno trpanje srebrne medalje u džep prekoračilo sva očekivanja od "orlova" na ovom takmičenju, em se veće šanse daju severnoameričkoj selekciji čijem se kvalitetu divi i naš selektor Svetislav Pešić. 

"Prija odmor uvek, ako zna da se iskoristi. Videćemo tek sutra da li smo spremni, ali se spremamo. Naravno da smo gledali rivala, kao što gledamo svaku utakmicu. Pogotovo sada kada dolaze ove važne utakmice. Znamo kakva je Kanada, to je fantastična ekipa koja igra "smol bol". Počinju sa dva visoka igrača, ali je to posle sa četiri spoljna i jedan visoki. To je NBA košarka i ništa nije novo. Interesantno je na koji način ćemo se mi organizovati i podeliti zadatke u odbrani. Najvažnije je koliko ćemo biti spremni da njihov napad u tranziciji i kontranapade gde su fantastični neutrališemo", počeo je trofejni stručnjak s pohvalama rivalu, pa nastavio u istom tonu.

Ortkrivajući suštinu zamišljenog otpora Kanađanima, jer su njegvoi momci, pre svega, dužni sebi da "oderu kolena" protiv favorita. Pa, kako prođu. 

"To su igrači sa sjajnom individualnom tehnikom i sjajnim NBA statistikama. Kanada je ekipa koja je do sada pokaza jednu od najboljih odbrana i zato se tu i nalaze. Sve to otežava pripremu za meč i ono što pre svega mislimo je da se borimo svim silama da im eliminišemo najbolje stvari, a to je tranzicija u napadu i jedan na jedan. To će nas koštati mnogo u radu nogama, ali to je to, polufinale i igramo sa najboljom ekipom".

Osvajač jednog svetskog zlata i jedne evropske titule nije se tu zaustavio u dočaravanju medijima veličine zalogaja koji se spremaju da zagrizu Bogdan Bogdanović i ostali. 

"Nemačka je jedina ekipa koja je u polufinale stigla bez poraza i pokazala je ono što smo svi očekivali, ali Kanada je za mene kompletan paket po onom što su do sada pokazali. Mislim da su apsolutno najbolja ekipa kada gledamo napad, odbranu, individualni kvalitet... Imaju evropskog trenera i tačno se vidi njegov uticaj na ekipu po načinu igre, za razliku od američke reprezentacije na primer. Bolje su se po zdravstvenom stanju".

Pešića, u isto vreme, raduje oporavak njegovih izabranika od meča sa Litvanijom. 

"Dobro smo, malo smo se mentalno i fizički odmorili. Trenirali smo, sve je dobro. Uvek ima sitnih povreda, ali to nije nešto što eliminiše igrača. Svi smo spremni i raspoloženi i sada bi to trebalo iskoristiti. Uvek kažem, tenzija je korisna. Presija nije dobra, ali ako je tenzija prisutna u rukama, nogama, glavi, a onda ona poziva na bolju koncentraciju. I odgovornost. Mislim da smo u boljem stanju"

Kada dolaziš iz Srbije, nekadašnje košarkaške velesile, onda ti nije nikada svejedno, bez obzira da li si na turniru u najjačem sastavu ili bez Nikole Jokića, Vasilija Micića i drugih vedeta, kao što je to slučaj ovog leta. 

"Za mene je tenzija pozitivna stvar. Da si spreman, zategnut i naravno, ponoviću ono što sam rekao i pre dolaska ovde da koliko god je moguće damo sve od sebe i odemo na Olimpijske igre. Na jedan način ova generacija je napravila veliki uspeh i to može da bude dobra motivacija za sutra", zaključio je Pešić