Vesti iz košarke

Srbija je u polufinalu Mundobasketa: Litvanija nije znala šta joj se dogodilo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.09.2023 12:27
Srbija je u polufinalu Mundobasketa: Litvanija nije znala šta joj se dogodilo Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Najbolji košarkaši Srbije obezbedili su plasman u polufinale Mundobasketa u Indoneziji, Filipinima i Japanu, budući da su bili bolji od Litvanije. 

Trebalo je ovo da bude derbi meč dosadašnjeg dela Svetskog prvenstva, ali su se igrači Srbije potrudili da to ne bude tako. Toliko su bili nadmoćni, da tim koji do sada nije doživeo nijedan poraz bukvalno nije znao šta ga je snašlo - 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13).

Utakmicu između Litvanije i Srbije mogli ste da pratite u tekstualnom prenosu na našem sajtu.

Istina, Litvanci su sjajno otvorili meč, pogodili prva četiri šuta za tri poena, što je ujedno i njihovo najjače oružje, ali igrači Srbije nisu ušli u njihovu mašinu. Zapravo, činilo se u jednom trenutku da bi to moglo da se desi, ali je selektor Svetislav Pešić zatražio tajm-aut i potpuno smirio igru.

U tim trenucima je nekako i rivalu stao šut, a odbrana "orlova" je bila fantastična, pre svega zbog prepoznatljive energije koju u tom segmentu igre donosi Aleksa Avramović.

 

 

Bogdan Bogdanović je bio racionalan, šutirao je samo onda kad je morao, a i tada je pogađao iz teških pozicija i dizao moral ekipi. Kao ilustracija toga i pogođena trojka na isteku napada u finišu prvog poluvremena posle koje je Srbija otišla na "plus 11".

Uostalom, svaki igrač koji je upisao minute na ovoj utakmici je dao svoj dragocen doprinos i svaki od njih zaslužuje čestitke za ovu sjajnu igru.

Finiš treće četvrtine je doneo 16 poena viška za "orlove (67:51) i mnogi su se tada prisetili susreta protiv Italije u kojoj je prednost srpskog nacionalnog tima bila identična, a onda je došlo do pada i trijumfa "azura".

Na sreću, ovoga puta igrači Srbije nisu pravii iste greške, nastavli su da igraju onako kao i do tada ne dozvoljavajući rivalu da se razmahne i napravi poduhvat Italijana.

Srbija je u poslednju deonicu ušla sa 73:55 i pametnom igrom uspela, ne samo da sačuva stečeni kapital, već i da ga uveća i onje u jendom trenutku iznosio 25 poena i u petak će se u polufinalu sastati protiv pobednika susreta Kanada - Slovenija.