Vesti iz košarke

Medalja je na dohvat ruke, ali i Olimpijske igre: Navijamo za SAD i Kanadu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.09.2023 12:43
Medalja je na dohvat ruke, ali i Olimpijske igre: Navijamo za SAD i Kanadu Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Srbija je maestralnom igrom savladala Litvaniju i plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva. "Orlovi" sada čekaju boljeg iz meča Slovenija – Kanada i sa pobednikom te utakmice igraće za veliko finale Mundobasketa.

Kada su počeli da pljušte otkazi najboljih igrača uoči Svetskog prvenstva, malo ko je verovao da tim selektora Svetislava Pešića može da se umeša u borbu za medalje. Kada je druga faza turnira otvorena teškim porazom od Italije, gotovo da su se kod navijača ugasile sve nade da "orlovi" mogu do značajnijeg rezultata. Još kada se tome doda i teška povreda Boriše Simanića, nije teško zaključiti da je situacija po Srbiju bila prilično teška. Ne i bezizlazna.

 

 

Ali, na muci se poznaju junaci, a momci koji su stigli u Manilu da brane boje naše zemlje to svakako jesu.

Srbija će se sada boriti za medalju, a i plasman na Olimpijske igre je veoma blizu. Evo i šta je potrebno da bi naši najbolji košarkaši obezbedili nastup narednog leta na turniru u Parizu.

Praktično, dovoljno je da SAD pobedi Italiju, a Kanada bude bolja od Slovenije. Sa dve američke selekcije u polufinalu, Srbija bi bila među dve najbolje evropske reprezentacije na Mundobasketu, a upravo će one overiti "vizu" na Olimpijske igre. U tom slučaju na Igre bi išao i pobednik meča Letonija – Nemačka. Ukoliko se dogodi da Italiji ili Slovenija pobedi, "orlove" bi tada za plasman na LOI, pored plasmana u finale, vodilo i treće mesto.

 

 

Najteža opcija za naš tim bila bi da pobede i Italija i Slovenija. Tada bi u polufinalu igrale četiri evropske selekcije i samo finalisti bi imali sigurnu "vizu", dok bi ostale dve morale u kvalifikacije.

U svakom slučaju, velika pobeda protiv Litvanije vratila je veru u košarkaški tim, koji je u oslabljenom sastavu već ostvario veliki uspeh, ali cilj nije ispunjen. Idemo po njega…