srb
• najnovije
Vesti iz košarke

Strepela je Srbija, ali kratko: "Orlovi" sjajni protiv Dominikane, na redu je Litvanija!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.09.2023 15:46
Strepela je Srbija, ali kratko: "Orlovi" sjajni protiv Dominikane, na redu je Litvanija! Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Srbija će igrati u četvrtfinalu Svetskog prvenstva i više nema nedoumica: na megdan u utorak će Litvaniji, koja je pobedila SAD 110:104  i tako osvojila prvo mesto u grupi. 

Bilo je strepnje pred odlučujući meč u Grupi I sa Dominikanskom Republikom, ali je ona nestala već posle prvog poluvremena u Manili, kada su "orlovi" uveliko imali ubedljivu prednost i na kraju pobedili – 112:79  (29:15, 27:20, 31:18, 25:26).

Tim selektora Svetislava Pešića je u utakmicu ušao sa saznanjem da najviše može do drugog mesta, jer je Italija u prepodnevnom terminu pobedila Portoriko i osigurala čelnu poziciju, odnosno uslovno rečeno lakšeg rivala u četvrtfinalu. Težak poraz od "azura", ne rezultatski, već zbog ispuštene razlike, izgleda da je dobro motivisao Srbiju, koja je odigrala sjajnu utakmicu i uz nekolicinu raspoloženih igrača stigla do trijumfa, jasno stavivši do znanja svima da se neće tako lako odreći direktnog plasmana na Olimpijske igre, ali ni medalje na Mundobasketu.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Bogdan Bogdanović sa 20 poena. Vanja Marinković i Nikola Milutinov su ubacili po 16 poena, a Filip Petrušev 14. Za ekipu Srbije na ovom meču igralo je svih 11 košarkaša, pošto je Boriša Simanić zbog povrede završio Mundobasket. U reprezentaciji Dominikanske Republike najbolji je bio Karl-Entoni Tauns sa 25.

(UŽIVO) Srbija - Dominikanska Republika

03.09.2023. 15:30

IV ČETVRTINA

Ubedljiva pobeda Srbije 112:79!

Srbija lagano privodi utakmicu kraju, ubedljiva prenost. Naš tim je u četvrtfinalu, a ostala su još dva otvorena pitanja, kojom će se razlikom završiti utakmica protiv Dominikanske Republike (trenutno 95:57) i na koga će "orlovi" SAD ili Litvaniju.

 

 

03.09.2023. 14:59

III ČETVRTINA

Trojka Davidovca, drugi put nije uspeo. Dobra odbrana pa Petrušev polaže, a Tauns gubi loptu, pravi korake. Srbija je u prvoj četvrti postigla 29 poena, u drugoj 27, a u trećoj 31 za 87:53!

Bogdanović je mnogo sigurniji nego protiv Italije. Još jedna trojka i neka ovo bude početak njegove košgeterske serije na šampionatu… Veoma sigurna igra "orlova", strpljiva, dobra, čuva se razlika i posle početnog naleta lagano uvećava. Kako sada stvari stoje, Srbija će na Litvaniju u četvrtfinalu, mada na tom meču ima još mnogo da se igra iako baltička selekcija vodi 54:35.

Nova tehnička za Dominikanu, Srbija iz jednog napada postiže četiri poena za 82:53.

Dominikana je postigla koš, a Pešić dobio tehničku grešku jer je ušao na teren - 69:49. Do kraja utakmice manje od 15 minuta.

Smanjila je Dominikana posle nekoliko naših grešaka u napadu, Milutinov ponovo zakucao na asistenciju Nikole Jovića, a dve vezane trojke postigli su Montero i Marinković, da bi Stefan Jović presekao napad i uz faul dao koš za 69:46.

Karl Entoni Tauns je poenima sa linije za slobodna bacanja otvorio drugo poluvreme. Srbija nije iskoristila dva napada, a onda je Milutinov zakucao loptu u koš za 58:37. Pojačali su "orlovi" odbranu, ali i napravili novu grešku u napadu. Odluka sudija nije bila po volji Pešića i Stefana Jovića. Montero komplikuje i promašuje trojku, a Vanja Marinković pogađa za rekordnu razliku 61 37 u 23. minutu.

03.09.2023. 14:59

Strelci u prvom poluvremenu

Najefikasniji igrač na meču u prvom delu bio je Bogdanović sa 14 poena. Tauns je postigao 12. Odličnu rolu i verovatno najbolji na parketu bio je Milutinov sa 10 poena, koliko je postigao i Marinković. Sjajan je i Stefan Jović sa devet koševa, a toliko je postigao i Montero za Dominikanu.

03.09.2023. 14:25

II ČETVRTINA

Mirna završnica našeg tima u prvom poluvremenu, na kraju 56:35.

Lopta je izašla iz obruča posle šuta Dejana Davidovca, ispod obruča je bio spreman Bogdanović, koji je upisao skok i 12. poen. I Milutinov je raspoložen, izvukao je faul i pogodio oba penala za 49:30. Brza akcija "orlova" i ne samo to već i lepa, završio ju je Aleksa Avramović. Montero postiže petu trojku za Dominikanu. Tauns drugim faulom zaustavlja Bogdanovića i ponovo je +"20". Još dva minuta, nešto manje do poluvremena…

Stefan Jović je raspoložen, polaže za 40:20, ali u sledećem napadu primamo trojku, da bi ponovo Jović prošao i položio. Umalo Pterušev posle sjajne odbrane nije presekao loptu, ali je nagazio liniju. Skok Dobrića nakon promašene trojke. Simultanka Jovića, nova dva poena sa linije za slobodna bacanja 44:23. Feliz pogađa daleko trojku, odbrana Srbije je inače veoma dobra. Na 4.29 do odlaska na odmor Srbija vodi 44:26.

 

 

Nekoliko brzih napada na obe strane i poena, Dominikana je spustila na 20:31, ali je Srbija odigrala dva odlična napada, prvo je Filip Petrušev upisao prve poene, a onda je Stefan Jović položio uz dodatno slobodno bacanje. Solano je napravio faul u napadu posle dva minuta igre u drugoj četvrtini, a Marko Gudurić uz šut "izvukao" faul. Ponovo je "+18" 38:20.

03.09.2023. 13:31

I ČETVRTINA

Posle +18 usledio je niz grešaka srpskog tima, a vrhunac je što Gudurić nije uspeo da prenese loptu na protivničku polovinu za osam sekundi. Sreća, nismo kažnjeni, pa je posle prve deonice 29:15.

Karl Entoni Tauns je postigao sedam od devet poena Dominikane. Feliz je prekinuo seriju Srbije, a Ognjen Dobrić lepo prošao na "drugi obruč" i položio loptu od table u koš. Još jedna dobra odbrana Srbije i tehnička greška Dominikanske Republike. Avramović sa linije slobodnih bacanja postiže prve poena… Tauns hvata prvu loptu na meču i primamo koš iz kontre. Gudurić je dugo držao loptu i vreme za napad je isteklo. Solano lako prolazi i posle četiri vezana poena za Dominikanu, Pešić traži predah na nešto više od 15 sekundi pre kraja prve četvrtine. Rezultat je 29:15 za Srbiju.

Srbija igra odličnu odbranu i jedino je Tauns opasnost po koš "orlova". Raspucali su se igrači našeg tima, Bogdana služi šut, precizan je i Marinković. Na 2.18 do kraja prve deonice "orlovi" su stekli 26:9.

Posle pet minuta igre u Manili Srbija ima prednost 14:7.

Srpski bek Vanja Marinković je trojkom otvorio meč, Karl Entoni Tauns je uzvratio ispod koša, a onda su usledila još dva odlična napada i odbrane Srbije. Na asistenciju Stefana Jovića atraktivno je poentirao Nikola Milutinov, da bi Bogdan Bogdanović položio loptu iz kontre. Prejakim dodavanjem završio se četvrti napad "orlova", prvi neuspešan na utakmici.

Srbija je posle dva i po minuta vodila 7:4. Konačno je i Bogdanović pogodio za tri posle vrlo lošeg šuta protiv Italije, ali je Tauns uzvratio. NBA zvezda je ubedljivo najbolji igrač Dominikane i mnogo toga će zavisiti od njegove igre. Srbija je povela 14:7 alej-upom Bogdanovića za Milutinova, da bi u sledećem napadu čvrstom odbranom osvojila loptu.

03.09.2023. 13:41

Argentina nije na šampionatu, ali Luis Skola jeste

Slavni Aregentinac nije želeo da propusti utakmice Svetskog prvenstva, bez obzira što njegov tim ne učestvuje.

03.09.2023. 13:35

I Letonija među osam, još dva mesta u četvrtfinalu

Kanadu, za sada, nije skupo koštao poraz od Brazila, ali da bi potpuno anulirala prvi neuspeh na Svetskom prvenstvu moraće da pobedi Španiju. Ne samo za prvo mesto u grupi, već i za plasman u četvrtfinale. Letonija je šesti učesnik završnice, jer je sjajnom igrom u drugom poluvremenu deklasirala Brazil 104:84.

03.09.2023. 11:48

Ko je sve u četvrtfinalu?

Italija je posle pobede nad Portorikom postala peta reprezentacija koja je obezbedila plasman među osam. Već posle prve utakmice u drugoj fazi to su učinili SAD, Litvanija, Slovenija i Nemačka.

Ostavite komentar