Vesti iz košarke

Košarkaši Italije nisu blistali, ali su i takvi bolji od Portorika: "Azuri" ostavili Srbiju bez prvog mesta u grupi i prizvali joj Amerikance

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.09.2023 11:47
Košarkaši Italije nisu blistali, ali su i takvi bolji od Portorika: "Azuri" ostavili Srbiju bez prvog mesta u grupi i prizvali joj Amerikance Tanjug/AP Photo

Najbolji košarkaši Italije savladali su Portoriko u zadnjem meču druge faze u I grupi Svetskog prvenstva i uprkos iskazanim slabostima opravdali ulogu favorita, za plasman u četvrtfinale Mundobasketa - 73:57 (25:15, 14:21, 12:11, 22:10). Sa prvog mesta, jer Srbiji neće biti dovoljno ni slavlje protiv Dominikanske Republike (14.00) da se vrati na vrh, još će povrh svega u eventualnom nastavku takmičenja direktno na prvog favorita za zlato - Sjedinjene Američke Države. 

Prve poene na utakmici dao je Romero za Portoriko, posle čega su usledili strašna serija rivala od 15:0 i dvocifrena prednost "papirnatog" favorita. Daleko od toga da je sve funkcionisalo u napadu izabranika Đanmarka Poceka, šta više mučili su da dolaze do šuteva i realizuju ih, ali su uprkos tome krenuli ka pobedi.

Čak ni 14 promašaja iz 17 pokušanih trojki i raspucan kvartet na drugoj strani - Voters, Romero, Ortiz, Hauard - nije mogao da ih bez ostavi stečenog rezultatskog kapitala. Odličnim ofanzivnim skokom pokrivali su zjapeće rupe u igri, s tim da su ih Portorikanci polako ali uporno spuštali do podnošljivih +3 na poluvremenu (41:38). 

Ipak, takva košarka Datomea morala je pre ili kasnije da stigne na naplatu. I jeste u trećoj dekadi, kada Italijani pet minuta nisu uspeli da "ubodu mečku", pa su ih Portorikanci mini košgeterskim nizom "preskočili" (41:43). Nisu, međutim, ostali dugo na tom talasu, "azuri" su se na vreme trgli i uzvratili udarac.

S više datih poena ušli su u zadnjih 10 minuta (51:47), vidljivo rešeni da u trenucima odluke podsete ko je stariji i bolji u sportu pod obručima. Trudili su se Voters i Romero da zadrže kakav-takav priključak, ali je pri rezultatu 63:51, četiri minuta pre kraja, jasno bilo da Italijani neće sebi dozvoliti luksuz da proćerdaju lep kapital, kao Srbija protiv njih. 

Konačno su namestili ruku za trice, a kada je tako malo je onih što mogu da ih zaustave, pa to nije mogao ni, objektivno, slabiji Portoriko. 

Mundobasket, grupa I

Italija - Portoriko 73:57

Dominikanska Republika - Srbija 14.00

 

Standings provided by Sofascore