Vesti iz košarke

Srbija izgubila u Atini nakon produžetka: Neizvestan plasman na Svetsko prvenstvo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.02.2023 20:18
Srbija izgubila u Atini nakon produžetka: Neizvestan plasman na Svetsko prvenstvo MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Grčke u Atini nakon produžetaka rezultatom 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12) u pretposlednjoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. "Orlovi" su na taj način propustili prvu meč loptu za plasman na Mundobasket, koji će se održati od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Međutim, uprkos porazu u Atini, "orlovi" će imati još dve šanse da se nađu na najvećoj smotri. Za to im je potrebna pobeda Velike Britanije nad Belgijom večeras, ili da Srbija savlada ostvrsku selekciju u ponedeljak u Beogradu, kada je i predviđena poslednja utakmica kvalifikacija. 

Susret u Atini počeo je poprilično tvrdo, gde smo poene iz igre videli tek nakon pet minuta. Obe ekipe su kombinovano promašile čak 16 šuteva, a nakon nešto lošijeg starta, Srbija je počela da pokazuje bolju sliku na terenu sredinom uvodne četvrtine. Serijom 10:0 u režiji Jovića Jeremića i Jagodić-Kuridže, "orlovi" su poveli 13:6, da bi uprkos očajnim procentima sa penala (šest promašenih bacanja) otišli na prvi mali odmor rezultatom 15:8.

Sredinom druge deonice Grčka je podigla nivo odbrane i zahvaljujući odličnoj igri u tranziciji smanjila vođstvo gostiju na 21:20. Međutim. Srbija je odmah odgovorila 7:0 serijom i u režiji Radanova i Milutinova ponovo stekla +8 (28:20), da bi na odmor otišla sa tada, maksimalnih 39:30.

I treća četvrtina se igrala po uzoru na drugu, sa dosta poena iz serija i velike borbe na sredini terena. Grčka se neko vreme mučila u napadu, gde je uprkos dobroj roli Moraitisa, mašila dosta otvorenih šuteva, dok je u tim trenucima Srbija blistala na drugoj strani zahvaljujući Milutinovu. Upravo je posle njegovih poena stekla najveću prednost na utakmici sredinom treće četvrtine (48:35), da bi Grčka najavila preokret u finišu deonice.

Domaći tim je najpre prišao na sedam poena zaostatka (62:55), da bi na krilima sjajne igre sa distance preokrenuo rezultat na četiri minuta do kraja regularnog toka (71:68). Valja napomenuti da se Jović povredio ranije u toku meču, a u nedostatku broja plejmejkera, "orlovi" nisu imali mnogo šansi u finišu. Falio je prodor u reket, Srbija je ušla u kontra ritam, a utisak je da izabranici Svetislava Pešića nisu dovoljno koristili činjenicu da su Heleni ušli u rani bonus početkom odlučujuće četvrine.

Sa druge strane Grčka je i dalje pronalazila rešenja u napadu preko Rogavopulosa i Moraitisa, koji su večeras u potpunosti nadigrali srpsku odbranu. Ipak, i pored nešto lošije igre u finišu regularnog toka, Srbija je imala šansu za dođe do trijumfa, ali je Jaramaz promašio šut sa distance, pa je pobednik odlučen nakon produžetaka (80:80).

Dodatnih pet minuta donelo nam je izjednačenu igru obe ekipe. Davidovac, Jaramaz i Milutinov su bili jedini raspoloženi za goste, dok je na drugoj strani blistao pomenuti dvojac Helena. Na kraju, tačku na meč stavio je Rogavopulos sa tri vezane trojke. Davidovac je na šest sekundi smanjio na poen zaostatka (93:92), ali nije bilo šanse za preokret.

Milutinov je bio najefikasniji u taboru Srbije sa 24 poena, Davidovac je dodao 11, Ristić 10, dok su Rogavopulos i Moraitis predvodili listu strelaca Grčke sa 28 i 23 poena.

 

Grčka - Srbija 97:92

Olimpijska dvorana Ano Liosia, Atina

SRBIJA: Dangubić 6, Beslać, Davidovac 11, Jagodić Kuridža 7, Jaramaz 7, Jeremić 9, Jović 5, Milutinov 24, Radanov 7, Ristić 10, Simanić 6, Uskoković.

GRČKA: Čacidakis 4 , Čugkaz 8, Flionis 3, Gontikas 6, Kalaicakis 10, Kuzeloglu 1, Moraitis 23, Muratos 9, Papas, Rogavopulos 28, Toliopulus 3, Calmpuris