Vesti iz košarke

Gotova je prva faza Mundobasketa: Dominikana iznenadila, Francuska razočarala

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

30.08.2023 17:20
Gotova je prva faza Mundobasketa: Dominikana iznenadila, Francuska razočarala Guliver/AP Photo/Hiro Komae

Prva faza Svetskog prvenstva u košarci za muškarce završena je rutinskom pobedom Španije protiv Irana od 85:65 (16:17, 27:17, 21:18, 21:13).

Od druge deonice "crvena furija" je konstantno bila u vođstvu koje je samo raslo do konačnih +20, a najefikasniji bio je Huančo Ernangomez sa 21 poenom, a pratio ga je brat Vili sa 16, dok je Santi Aldama ubacio 12.

Na drugoj strani istakoa se Amini Mohamed sa 19 poena, dok je Behnam Jakčalidemirdi dodao 12 uz sedam asistencija.

To je sada svakako manje važno, jer su nam nakon ove utakmice poznate sve grupe druge faze, tačnije novoformirane grupe I, J, K i L.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u četvrtfinale, a parovi će biti raspoređeni po sistemu prvi iz grupe I igra sa drugoplasiranim iz grupe J, dok prva selekcija iz J grupe igra sa drugom iz I. Identičan sistem važi i za grupe K i L.

Grupa I (Srbija, Dominikanska Republika, Italija, Portoriko)

Da budemo kratki, favoriti smo da završimo na prvom mestu. Srbija jednostavno mora da pobedi Italiju prvog septembra i osveti se za poraz na Akropolis kupu, ali i u osmini finala Evropskog prvenstva prošle godine, a dva dana kasnije protivnik "orlovima" biće Dominkanska Republika, a trijumf i u tom meču garantuje prvo mesto.

Grupa J (SAD, Litvanija, Grčka, Crna Gora)

Defintivno se navijači Srbije nadaju da će Amerika nastaviti u dobrom ritmu i da će biti prva jer to znači da izabranici Stiva Kera sa "orlovima" snage mogu da odmere tek u finalu. Objektivno bi nam najviše odgovoralo da Grčka nekako dođe do drugog mesta, uzimajući u obzir pobedu na Akropolis kupu, dok će za Srbiju Crna Gora ili Litvanija biti pravi izazov, baš onakav kakav je možda i potreban našoj selekciji pred borbe za medalje.

Grupa K (Slovenija, Nemačka, Australija, Gruzija)

Luka Dončić. To je sve što je Sloveniji potrebno da bude stalno favorit za medalju, a nakon maksimalnog učinka u grupi slede teži mečevi protiv Nemačke i Australije, te ćemo videti da li će oni naći odgovor za zvezdu Dalasa. Blago rečeno Gruzija je autsajder i očekuje se da i Nemci i Australijanci protiv njih upišu rutinske pobede.

Grupa L (Kanada, Španija, Brazil, Letonija)

Po imenima možda i najslabija grupa. Kanada je dokazala svima da je konkurent da se popne na postolje, i to ono najviše. Španija ko Španija, "crvena furija" igra koliko mora, rutinski pobeđuju i nema sumnje da se očekuje da ove dve zemlje prođu dalje. Borbenom Brazilu koji predvodi Jago Mateus dos Santos za nešto više fali povređeni Raul Neto, dok Letonija ima igru, ali ako je šut izda, neće daleko.