Vesti iz košarke

Šta očekuje Srbiju u nastavku Mundosketa? Cilj je izbeći Amerikance, makar do finala...

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.08.2023 13:48
Šta očekuje Srbiju u nastavku Mundosketa? Cilj je izbeći Amerikance, makar do finala... Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Košarkaši Srbije pobedili su Južni Sudan i sa maksimalnim učinkom plasirali su se u drugu fazu Svetskog prvenstva, gde ih očekuje ukrštanje sa grupom A i borbe sa Italijom i Dominikanskom Republikom.

Tamo će najpre u petak odmeriti snage sa starim znalcem, Italijom, a dva dana kasnije i sa Dominikanskom Republikom, koja je na krilima NBA zvezde i centra Minesote Karla Entonija Taunsa, obezbedila prvo mesto u grupi.

Ono što je važno je da se bodovi iz prve i druge faze takmičenja sabiraju, a plasman u četvrtfinale obezbediće dve najbolje ekipe u novoformiranoj grupi. Tamo će za rivale imati reprezentacije iz grupe J, koju čine SAD, Litvanija, Crna Gora i Grčka/Novi Zeland. A, od velike je važnosti da Srbija prođe u eliminacionu rundu kao prvoplasirana, kako bi izbegla Amerikance, koji su uz Kanadu, jedni od glavnih favorita za osvajanje titule.

Ukoliko, pak, Srbija bude drugoplasirana, očekuje se da će u nokaut fazi, koja počinje 5. septembra, igrati sa SAD-om, potencijalnim liderom te grupe i apsolutnim favoritom, dok bi se u prvobitnom scenariju sastali sa njima tek u finalu.

Zbog toga je važno da u duelu sa Italijanima pristupimo sa velikim oprezom, a onda i u nedelju pokušamo da napravimo dobar rezultat, kako bismo u četvrtfinalu izvukli nešto "lakše" selekcije, poput Litvanije, Crne Gore, Grčke... 

Sudeći po prethodno ostvarenim rezultatima i ubedljivim pobedama nad Kinom (105:63), Portorikom (94:77) i Južnim Sudanom (115:83), razloga za optimizam svakako ima, ali treba to dokazati na terenu i protiv selekcija sa jačim igračkim kadrom.