Vesti iz košarke

Srbija sa maksimalnim učinkom do druge runde Mundobasketa: Južni Sudan doživeo debakl u Manili!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.08.2023 11:56
Srbija sa maksimalnim učinkom do druge runde Mundobasketa: Južni Sudan doživeo debakl u Manili! Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je i treću pobedu na Svetskom prvenstvu. U poslednjoj utakmici prve grupne faze savladana je selekcija Južnog Sudana i sa maksimalnim učinkom "orlovi" odlaze u drugu rundu takmičenja, gde će za naredne rivale imati Italiju i Dominikansku Republiku, pobednike Grupe A - 115:83 (30:20, 26:18, 27:26, 32:18).

Sa druge strane, Južni Sudan, jedan od najprijatnijih iznenađenja na Mundobasketu, verovatno završava svoju misiju na planetarnoj smotri, gde će im za prolaz u narednu rundu biti potrebna pobeda Kine nad Portorikom sa 34 ili više razlika. Taj duel je na programu od 14 časova.

Kada se sumiraju igre Pešićevih momaka u Manili, selektor ima razloga da bude zadovoljan. Osim blagih oscijalacija u trećim četvrtinama, Srbija je dominirala na svim utakmicama i prema svemu sudeći, spremno dočekuje Italijane i Dominikance u borbi za četvrtinale, koje je na programu od 5. septembra.

Protiv Južnog Sudana odigrali su najbolju utakmicu na takmičenju. U odsustvu, možda i povređenog Karlika Džounsa, pokazali su zavidnu igru na svim nivoima. Procenti šuta za dva (25/33) i tri poena (17/33) su bili gotovo savršeni. Raduje mali broj izgubljenih lopti (13), kada se u obzir uzme čak 33 asistencija "orlova". U skoku smo bili dominantniji (33/20). A, osim nešto slabije odbrane na perimetru, jedini problem Pešićevih momaka, bile su oscilacije u trećoj četvtrini.

U prilog sjajnoj timskoj igri Srbije ide činjenica da su u svom taboru imali veliki broj košarkaša sa dvocifrenim učincima. Listu strelaca predvodio je sjajni Nikola Jović, koji je pored 25 poena imao stopostotan učinak iz igre (4/4 za dva, 5/5 za tri). Fenomenalnu rolu imao je i Bogdanović sa 23 poena. A, osim njih istakli su se i Nikola Milutinov (17), Ognjen Dobrić (12), Marko Gudurić (11) i Vanja Marinković (10).

 

 

Što se samog meča tiče, nakon početnog odmeravanja snaga, Srbije je do prve dvocifrene prednosti stigla u finišu uvodne četvrtine (30:20). I to na krilima sjajne role Nikole Jovića i Milutnova. Centarski duo "orlova" dugo je bio nerešiva engima za Sudance, koji su, sa druge strane, mahom bazirali svoj napad preko linije 6.75. U prilog afričkoj selekciji nije išla činjenica da je prva petorka gotovo u potpunosti podbacila sa sve MVP igračem Razvojne lige Karlikom Džounsom, koji je utakmicu završio sa svega tri poena.

Međutim, uprkos takvoj igri. Držali su rezultatski priključak do gotovo finiša druge četvrtine, zahvaljujući sjajnim procentima šuta sa distance i odličnoj roli Kacuola sa klupe. Do poluvremena Sudanci su pogodili sedam trojki iz 14 pokušaja. Međutim, sreća ih je na napustila u nastavku utakmice. Bogdanović se probudio, Milutinov je dolazio do lakih poena iz reketa. N. Jović je postigao veliki broj koševa iz tranzicije, a kada se "orlovima" pridružila druga petorka predvođena Marinkovićem, Dobrićem i Gudurićem, bilo je jasno da se sprema debakl novajlije na planetarnoj smotri.

Srbija je sredinom treće četvrtine, došla do tada, na maksimalnih +29 (77:48) posle poena Dobrića. Zbog nešto većeg opuštanja, Sudanci su u finišu te deonice stigli na "pristojnih" 83:65, da bi u nastavku meča usledila nova serija "orlova" u režiji druge petorke za ubedljivih 115:83. Srbija je zabeležila 21 poen iz tranzicije, 18 iz grešaka rivala. Čak 48 iz reketa, dok je druga petorka dala veliki doprinos sa klupe, postigavši 33 poena.