Nikola Jokić

Čudesne brojke "Džokera" i Melounovo deljenje života u Denveru na pre i posle Jokića

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.02.2024 08:25
Nikola Jokić, košarkaš Denvera, baca loptu Tanjug/AP Photo/David Zalubowski
Nikola Jokić, košarkaš Denvera, baca loptu

Nikola Jokić navikao je košarkašku planetu na tripl-dabl učinak, ali noćašnji ili ranojutarnji (zavisi u kom ste delu sveta) nije isti kao svi ostali, jer je učinkom u pobedi Denvera protiv Portlanda još jednom postavio standarde u igri pod obručima. 

Problemi sa leđima i meč pauze ne da nisu ostavili traga na 28-godišnjem centru nego je za 37 minuta ubacio 27 poena, ostvario 22 skoka i upisao 12 asistencija, čime je postao prvi košarkaš još od ere Vilta Čejmberlena koji je imao učinak od najmanje "20-20-10" u tri najvažnije statističke kolone. 

 

 

 

 

Takođe, povremeni reprezentativac Srbije se 120. tripl-dablom nastavio primicati legendarnom Medžik Džonsonu na večnoj listi igrača s trostrukim duplim ciframa u ubacivanju koševa, nameštanju istih i dobijanju vazduđnih duela. Panzionisana legenda ih je skupila 138 dok je harala američkim dvoranama. 

Ovo je 18. put u 21. veku da je zabeležen učinak "20-20-10", a Nikola je vlasnik trećine takvih utakmica. Dakle, Somborac sam protiv svih, pa ne čudi što je trener Nagetsa, Majk Meloun, izrekao novi hvalospev na račun svog glavnog aduta i apsolutnog miljenika. 

"Kakav je bio život pre nego što je Nikola došao ovde? Mislim da ljudi ne misle o tome. Ponašaju se kao da je uvek bilo ovako. Ne, nije. Ne, nije. Ne radite to. Ne lažite sebe", reči su šefa stručnog štaba branioca titule. 

 

 

 

 

Nikolin prosek u dosadašnjem toku sezone iznosi 26,4 poena, 12,2 skoka i 9,1 asistencija po utakmici. Njegovi najveći takmaci vlasnika 15 tripl-dablova u takmičarskoj 2023/24. u trci za MVP-a imaju manje, više sličan učinak - Šaj Gildžus Aleksander 31,2 poena, 6,5 asistencija i 5,5 skokova, a Džoel Embid 35,2 poena, 11,2 skoka i 5,6 asistencija.