Evroliga

Nova drama, novi produžetak i još jedna pobeda Partizana! Monako pao u Areni, Džejms umalo heroj

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.12.2023 23:03
Nova drama, novi produžetak i još jedna pobeda Partizana! Monako pao u Areni, Džejms umalo heroj MN Press

Košarkaši Partizana nastavili su seriju sjajnih rezultata. Pred punim tribinama Arene, stigli su do četvrte vezane pobede, druge uzastopne u Evroligi, gde su u 12. kolu takmičenja, posle neizvesne završnice, grčevite borbe i produžetka, savladali Monako - 89:85 (16:13, 16:22, 19:16, 21:18, 17:13).

Kao i mnogo puta do sada, utakmica Partizana u Evropi odlučena je u uzbudljivoj završnici i posle Panatiniakosa, drugi put u nizu nakon produžetka. Mogli su crno-beli sve da završe u regularnom toku, kada su na 20 sekundi do kraja imali "+4" (70:66) nakon polaganja Pantera. Ali je Džejms sa dve vezane trojke izborio produžetak Monaku, iako je Panter imao i šut za pobedu.

Ipak, na sreću navijača crno-belih, ekipa Željka Obradovića bila je sigurnija u dodatnih pet minuta, gde su ogromnu ulogu odigrali Panter, Doužer i Smailagić. Kapiten Partizana postigao je sedam poena u produžetku, dok su Doužer i Smailagić ubacili ključne poene za preokret i pobedu, kada je Monako na minut do kraja poveo 83:82. Srpski tim je tako stigao do šeste pobede (6-6) u sezoni i zadržao korak za ostalim ekipama u borbi za plej-in, dok je Monako pretrpeo peti poraz (7-5). 

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Panter sa 25 poena, Naneli ga je pratio u stopu sa 23, dok su dvocifreni bili još Doužer i Kaboklo, sa 15, odnosno 13 poena. Sa druge strane, listu strelaca Monaka predvodio je Motijeunas sa 23 poena, Džejms je bio nadomak tripl-dabl učinka, a susret je završio sa 16 poena uz po osam poena i isto toliko asistencija.

TOK UTAKMICE:

Prvo poluvreme košarkaši Partizana odigrali su u promenljivom ritmu. Krenuli su dobro, sa lepom energijom, pa su već na startu bili nadomak dvocifrene prednosti (11:2), da bi diskutabilnim odlukama u defanzivi, naročito na šutu za tri poena, pokvarili utisak sredinom druge deonice, kada su dozvolili preokret rivala. 
Osim Kabokla i Nanelija, gotovo da niko nije bio raspoložen za igru. Manjak koncentracije u napadu i loša odbrana u tranziciji, odrazila se na rezultat, pa je Monako na krilima druge petorke, predvođene Dijalom i Okobom stigao do preokreta posle 8:0 serije na tri minuta do kraja poluvremena (31:25), da bi pred odlazak na odmor, Naneli, koliko-toliko, popravio utisak sa nekoliko učinkovitih napada (35:32). 

Nastavak utakmice doneo je bolju igru crno-belih. Naročito Pantera, koji je uz Nanelija predvodio listu strelaca Partizana u trećoj četvrtini. Međutim, iako su popravili igru i smanjili broj izgubljenih lopti, košarkaši srpskog tima nikako nisu mogli da se odlepe. Motijeunas držao je Monako u igri odličnim procentima sa distance (3/3), pa se u odlučujuću četvrtinu ušlo rezultatom 51:51. 

Srpski tim je zatim na krilima 10:2 serije u režiji Doužera, poveo 61:53 sredinom poslednje deonice, što je bila najveća prednost crno-belih još od starta utakmice. Ali, ni to nije bila dovoljna garancija za pobedu, pošto su Beograđani ponovo upali u kontra ritam. Koš iz igre nisu mogli da pogode punih šest minuta, a "sušu" je prekinuo Panter na 20 sekundi do kraja regularnog toka. Iz tranzicije, posle sjajne odbrane Doužera, kada je Partizan otišao na "velikih" 70:66.

Međutim, u nastavku je usledila nova drama. Džejms je na 20 sekundi do kraja pogodio dve vezane trojke (72:72), Naneli je prethodno bio siguran sa penala, a nakon promašenog šuta Pantera sa distance, meč je otišao u produžetak.

Uzbuđenja nije manjkalo ni u dodatnih pet minuta. Igralo se gotovo koš za koš. Panter je sa sedam vezanih poena odveo crno-bele na "+4" (80:76) u jednom trenutku, Monako se konstantno vraćao i nakrilima dobre unutrašnje igre Motijeunasa stigao do vođstva u jednom trenutku (83:82), da bi serijom 7:2 na minut do kraja u režiji Doužera, Smailagića i Nanelija, na kraju, Partizan, ipak došao do pobede!

Evroliga, 11. kolo

utorak

Efes - Panatinaikos 71:68
Alba - Žalgiris 64:62
Olimpijakos - Real Madrid 71:77
Bajern - Olimpijakos 91:84
Partizan - Monako 89:85

sreda

ASVEL - Makabi 20.15
Baskonija - Fenerbahče 20.30
Valensija - Crvena zvezda 20.30
Virtus - Barselona 20.30

Standings provided by Sofascore