Vesti iz borilačkih veština

Srpski džudisti do istorijske bronze na Evropskom ekipnom prvenstvu u Zagrebu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.04.2024 18:04
Džudisti Srbije slavili su u Zagrebu MN Press
Džudisti Srbije slavili su u Zagrebu

Srpski džudisti još jednom su ispisali najlepše stranice sportske istorije. Na Evropskom ekipnom prvenstvu u Zagrebu u duelu protiv domaćina u borbi za treće mesto, slavili su Orlovi 4: 2. Po prvi put od kada se na evropskim prvenstvima džudisti nadmeću u miks formatu osvojena je bronzana medalja.

Srpski džudisti u sastavu Marica Perišić, Andrea Stojadinov, Milica Žabić, Jovana Čakarević, Milica Cvijić, Strahinja Bunčić, Filip Jovanović,  Darko Brašnjović, Nemanja Majdov, Igor Vračar i Bojan Došen sa trenerima Vladimirom Jovičićem, Nikolom Nikolićem i Ljubišom Majdovim doneli su toliko željeno odličje i savladali reprezentaciju Hrvatske na domaćem terenu. 

 

 

"Medalja osvojena u ekipnom takmičenju najbolje govori da smo na pravom putu imajući u vidu da ćemo se i na Olimpijskim igrama takmičiti u mix konkurenciji. Kroz svaki meč videlo se koliko želimo ovu medalju. Uspeh koji su naši džudisti postigli kompenzovao je greške koje su imali u individualnoj konurenciji. Uspeli smo i ispisali istoriju džuoda i srspkog sporta" - rekao je Vladimir Jovičić, trener reprezentacije Srbije. 


Todorov prvi čestitao Orlovima 

Ivan Todorov, ambasador Srbije u BiH i predsednik DŽSS, odmah je po dobijanju lepe  vesti, iz Sarajeva uputio čestitke reprezentativcima naše zemlje. 
-Čestitke reprezentativcima, stručnom timu, svima koji su učestvovali u kovanju ove istorijske medalje. Imajući u vidu da ćemo i na Olimpijskim igrama učestvovati u miks takmičenju, sasvim je sigurno da možemo da računamo da nas ovi momci i devojke mogu obradovati i u Parizu istakao je Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije.  

 

Marica Perišić trofejna srpska džudistkinja i članica Crvene zvezde ostvarila je sve pobede u ekipnom nadmetanju.  

"Bilo je neverovatno. U atmosferi  velikog pritiska, u Hrvatskoj protiv domaćina jasno je da nam nije bilo lako. Ipak bili smo kao jedan i uspeli smo. Ekipno nadmetanje u džudou  je potpuno drugog karaktera. Upravo zato i želim da istaknem da smo svi bili kao jedan što se i vidi po rezultatatu" - rekla je za Marica Perišić 

Jedan od junaka ovog prvenstva bio je i Darko Brašnjović, trofejni reprezentativac i član ODŽK Beograda. U odlučujućem meču sa Dominikom Družetom iako je zaradio dve kazne, hladne glave i hrabrim srcem majstorski je savladao odličnog Hrvata koga je bacio i zapečatio zahvatom u parteru. 

"Neverovatan je doživljaj sve ovo što se dešavalo u Zagrebu protejlih dana. U završnici u ovom ekipnom delu uspeli smo u sred zagreba da pobedimo domaćine, to valjda najbolje govori. Svi takmičari su im u top formi jer nas sve očekuju Olimpisjke igre ubrzo. Čestitao bih svima na fantastičnom rezultatu", rekao je Darko Brašnjović. 

Bojan Došen prvotimac Crvene zvezde u nacionalnom kimonu bio je čovek odluke. 

"Bio sam smiren. Znao sam da ne smem da pogrešim. Nije bilo lako imao sam protiv sebe  odličnog džudistu Zlatka Kumrića, ali ovoga puta Srbija je bila bolja, istakao je Bojan Došen. 

Rezultati 

Srbija – Mađarska 4:0 :Darko Brašnjović - Roland Goz 1:0, Milica Žabić - Nikolett Sagi 1:0, Marica Perišić - Roza Gyertyas 1:0; 
Srbija -Nemačka 1:4: Milica Žabić - Anna Monta Olek 0:1, Bojan Došen - Johannes Frey 0:1, Marica Perišić - Jana Ziegler 1:0, Strahinja Bunčić - Jano Ruebo 0:1,  Jovana Čakarević - Samira Bock 0:1; 
Srbija Austrija  repasaž 4:2 : Bojan Došen - Laurin Boehler 1:0, Marica Perišić - Laura Kallinger 1:0, Filip Jovanović - Samuel Gassner 0: 1, Jovana Bunčić - Magdalena Krssakova 0:1, Darko Brašnjović - Bernd Fasching 1:0, Milica Žabić - Maria Hoellwart 1:0
Meč za bronzu Srbija :Hrvatska Srbija 4:2: Marica Perišić - Tihea Topolovec 1:0, Filip Jovanović - Robert Klacar 0¬:1, Jovana Čakarević - Lara Cvjetko 0:1, Darko Brašnjović - Dominik Družeta 1:0,Milica Žabić - Helena Vuković 1:0, Bojan Došen -Zlatko Kumrić 1:0.

U ekipni u kojoj su svi dali nesebičan doprinos Milica Žabić trofejna reprezentativka i članica Crvene zvezde,  kao i uvek dominirala je smirenošću i još jednom pokazala vrhunsko izdanje.  

"Meč sam držala pod kontrolom sve vreme. Držala sam se taktike, da pobedim i to sam učinila. Želim da čestitam svima jer smo zaista imali odlične protivnike, borce koji su u top formi i koje uskoro kao i nas očekuju Olimpijske igre", istakla je Milica Žabić. 

Tim Srbije odlično je otvorio  učešće na Evropskom ekipnom prvenstvu. U prvom duelu protiv ekipe Mađarske, Orlovi su slavili 4:0. Na žalost za odličnu ekipu Nemačke, srpski tim nije imao rešenje čime je ovaj meč završen rezultatom 4:1.

Ipak u repasažu sa uvek neugodnim Austrijancima, Orlovi ništa ne prepuštaju slučaju i ovaj 
meč rešavaju 4: 2. U meču za medalju sa domaćinima, timom Hrvatske slavili su 4:2.