Vesti iz košarke

Istorijski dan za Srbiju je pred nama: Pešićevi "orlovi" protiv Nemačke jure prvo svetsko zlato kao samostalna država

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.09.2023 08:06
Istorijski dan za Srbiju je pred nama: Pešićevi "orlovi" protiv Nemačke jure prvo svetsko zlato kao samostalna država Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Košarkaška reprezentacija Srbije, predvođena selektorom Svetislavom Pešićem, danas u finalu Svetskog prvenstva u Manili protiv selekcije Nemačke (14.40 sati) pokušaće da osvoji istorijsko zlato - prvo pod imenom Srbija, uz podsećanje da tok meča i kretanje rezulata možete pratiti na našem portalu.

Uprkos otkazima nekoliko ključnih igrača, Pešićevi momci uspeli da se domognu poslednjeg stepenika na planetarnoj smotri. Prošetali su se kroz prvu grupnu fazu sa tri ubedljive pobede protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana, da bi nakon nesrećnih okolnosti u meču sa afričkom selekcijom, kada je teško povređen Boriša Simanić, usledio jedini poraz na šampionatu od Italije. 

Srbija je time kompromitovala plasman u nokaut rundu, pošto ih je potencijalni poraz od Dominikane u poslednjem kolu druge grupne faze vodio kući. Ali, kada je bilo potrebno, Pešićevi junaci odgovorili su na pravi način. Fenomenalnom timskom igrom savladali su direktnog konkurenta i prišli na korak od zacrtanog cilja uoči Mundobasketa. A, kasnije ne samo da su ispunili "Olimpijsku normu", kao jedna od dve najbolje evropske selekcije na Svetskom prvenstvu, već su mimo svih očekivanja, došli u situaciju da se bore za šesto svetsko zlato i to prvi put nakon 2014. godine i teškog poraza od Amerike u finalu takmičenja u Španiji (129:92).

Revanš tok meča mogli smo da gledamo već u četvtfinalu ovog turnira, ali je poraz Amerike od Litvanije, poslao do tada neporaženo baltičku selekciju na Srbiju, koja je pravu kandidaturu za svetski tron iskazala baš u utakmici sa šuterima Kazisa Maksivitisa. 

Pešićevi momci su prosto blistali na terenu. Bogdanović se oporavio od loše šuterske večeri sa "azurima" kada je imao 1/13 za tri poena. Stefan Jović maestralno je odigrao ulogu organizatora igre. Milutinov je uslovno rečeno zaključao prvu zvezdu Litvanije Jonasa Valančijunasa pod košem, Petrušev je sa klupe postigao čak 17 poena, dok su Avramović i Gudurić takođe imali značaj doprinos kao rezervisti.

Usledila je potom borba za finale i meč sa Kanadom, koja je uz Ameriku bila glavni favorit za osvajanje titule. A, na toj utakmici Srbija je još jednom demonstrirala fantastičnu košarku. Bogdanović je sa 23 poena predvodio listu strelaca. Dobrić je i Milutinov su postigli po 16, a jednu od ključnih rola odigrao je Avramović, koji je pored dvocifrenog učinka sa klupe, u potpunosti zaustavio zvezdu Kanade Šaja Gildžijusa-Aleksandra.

Sada ih u odlučujućoj utakmici očekuju polufinalisti Eurobasketa i za sada jedina preostala neporažena ekipa na takmičenju, kojeg odlikuje sjajna timska igra i nema sumnje da je pred izabranicima Svetislava Pešića težak izazov.

"Ovo je finale koje karakteriše dve izuzetno jake timske ekipe koje su ovde stigle jednim timskim odnosom i dobrom atmosferom. Verovatno niko nije očekivao, ali mi smo očekivali i to je najvažnije. Ja sam očekivao da će Nemačka stići do finala, ne zbog toga što su ostale ekipe slabije, nego što su na ovom prvenstvu pokazali najviše. Nisu izgubili nijednu utakmicu, imali su perfektno prvenstvo i to me ne iznenađuje jer dobro poznajem tu ekipu, trenera i igrače. Njihov najveći kvalitet je kontinuitet jer već nekoliko godina igraju zajedno", rekao je Pešić novinarima u Manili.

Ako jedna ekipa pobedi Ameriku gde je vodila od početka do kraja, onda moramo da imamo maksimalan pristup, dodao je Pešić, koji je kao selektor doneo Nemačkoj evropsko zlato 1993. godine.

"Ja sam im mnogo više od zlata doneo, a sebi takođe, jer sam tamo postao pravi trener. Nemačka košarka je meni pomogla mnogo jer sam talenat pretvorio u iskustvo i kvalitet", istakao je Pešić.

U meču za treće mesto i bronzanu medalju od 10.30 sastaju se SAD i Kanada.