Vesti iz košarke

Lider Nemačke pred finale sa Srbijom: Niko ovu situaciju ne uzima zdravo za gotovo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.09.2023 17:00
Lider Nemačke pred finale sa Srbijom: Niko ovu situaciju ne uzima zdravo za gotovo Tanjug/AP Photo/Hiro Komae

Lider nemačke reprezentacije Denis Šruder doneo je "pancerima" još jednu medalju sa velikih takmičenja. Nakon bronze na prošlogodišnjem Eurobasketu, imaće priliku da donese Nemačkoj svetsko zlato u borbi sa Srbijom u sutrašnjem finalu (14:40) Mundobasketa, a šta bi to značilo za njega i njegovu zemlju, otkrio je danas u razgovoru sa srpskim medijama.

"Igramo košarku i takmičimo se na najvišem nivou, svaka utakmica je za mene ista. Naravno, ovo je finale Mundobasketa, počastvovan sam što ću igrati u finalu protiv Srbije. Na kraju dana, ovo je samo košarkaški meč. Prošli smo kroz istu rutinu koja nas je dovela do ovde. Radili smo dobro i pokušaćemo da isti intezitet prenesemo na parket u nedelju. Ako budemo radili ono što inače radimo, možemo da završimo posao. Svi su mentalno spremni, niko ovu situaciju ne uzima zdravo za gotovo. Imamo još jednu utakmicu, čeka nas teških 40 minuta", rekao je kapiten Nemačke.

Nada se da bi uspesi Nemačke na Svetskom prvenstvu mogle da doprinesu popularizaciji košarke u njegovoj domovini.

"Nadam se da će košarka postati atraktivniji i da će se više pažnje posvetiti košarci u Nemačkoj. Igram već deset godina, od tada do danas se već vidi ogromna razlika. Drago mi je što sam bio deo toga, što smo stavili Nemačku na košarkašku mapu. Pokušaćemo da pomognemo i ostalima, mladim igračima da porastu, kao što su i meni drugi pomagali kada sam počinjao."

Protiv Letonije u četvrtfinalu se propisno obrukao. Šutirao je 4/26 iz igre, ali je popravio procente šuta na narednoj utakmici sa Amerikom u polufinalu - 17 poena (4/6 za dva, 3/7 za tri) uz devet asistencija.

"Ne mogu da kontrolišem to da li ću da ubacim šut ili ne. Ali, da ostanem pozitivan u svakom trenutku i saigračima dajem samopouzdanje u svakom trenutku, bez obzira na moje pogotke i promašaje, to treba i da bude moje zaduženje kao lidera ovog tima. Moram da ostanem pozitivan u svakom trenutku, uživamo zajedno i u svakom trenutku ovog turnira."

Upitan je da li očekuje težak posao protiv Alekse Avramovića, Stefana Jovića i Ognjena Dobrića u finalu, pošto će se verovatno oni smenjivati u odbrani nad njim.

"Ovo je finale. Svaka utakmica u nokaut fazi je teška. Nama nije bilo lako ni u Japanu tokom prve dve faze, jer smo igrali protiv teških protivnika. Svi su rivali teški, pogotovo kada se dođe do nokaut faze. Želimo da budemo tim koji najviše radi tokom 40 minuta utakmice i nadam se da ćemo uspeti da ispunimo naš cilj."

Nije mogao da spava od uzbuđenja posle pobede nad Amerikom.

"Legao sam da spavam kasno, uživao sam sa porodicom, saigračima. Ispisali smo istoriju, niko nije verovao da ćemo doći dovde… kada bismo ispisali istoriju, na Filipinima, u Manili, to je nešto posebno. Prošle noći nisam mnogo spavao, ali večeras ću se odmoriti."

U polufinalu je igrao protiv doskorašnjeg klupskog kolege iz LA Lejkersa Ostina Rivsa. A, onda je i otkrio šta mu je mladi Rivs rekao posle poraza.

"Ostin mi je rekao, idite do kraja i osvojite zlatnu medalju. On i ja imamo poseban odnos, ono što je uradio u Lejkersima je neverovatno i biće zvezda u ligi. Ohrabrio mi je da pobedimo i na poslednjoj utakmici", zaključio je Denis Šruder.

Nemačka je neporažena na Mundobasketu sa svih sedam pobeda, Srbija je izgubila samo jednu utakmicu. I to protiv Italije u grupnoj fazi, nakon neprospavane noći "orlova" zbog teške situacije sa Borišom Simanićem, a da li će uspeti da zabeleže najvažniju pobedu u njihovim karijerama, saznaćemo sutra od 14:40 časova, kada je na programu veliko finale.