Vesti iz košarke

Amerikanci bez najboljih ne mogu do zlata: Nemci ispisali istoriju, najveći uspeh od 1993. godine

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.09.2023 16:34
Amerikanci bez najboljih ne mogu do zlata: Nemci ispisali istoriju, najveći uspeh od 1993. godine Tanjug/AP Photo/Michael Conroy)

Nemci su u petak ispisali još jednu zlatnu stranicu svoje košarkaške istorije. Ne samo da će prvi put imati priliku da se bore za svetsko zlato, već su uspeli i da prvi put pobede Sjedinjene Američke Države i to u meču za finale Mundobasketa.

Činjenica je da su SAD došle u Japan, Indoneziju i Filipine oslabljene, a još jedan turnir bez zlatne medalje je samo potvrdio sada već činjenicu da bez svojih najboljih NBA igrača teško mogu do titule.

Amerikanci nisu u tome uspeli 1998, u Indijanapolisu 2002. i u Japanu 2006. imali su snažan tim, ali nedovoljno da savladaju Jugoslaviju u četvrtfinalu i Grčku u polufinalu. U Tursku 2010. doveli su dosta jaču ekipu i osvojili zlato, baš kao i četiri godine kasnije u Madridu. Međutim, posle toga usledio je neuspeh u Kini 2019, kada su takmičenje ponovo završili u četvrtfinalu.

Nemcima je ovo tek sedmo učešće na svetskim prvenstvima i imaju samo jednu medalju osvojenu 2002. u Indijanapolisu, kada su bili treći. Nemačka je na Eurbasketima osvojila jedno zlato 1993. godine, kada je na klupi "pancera" sedeo Svetislav Pešić. Na šampionatu u Srbiji i Crnoj Gori 2005. bili su drugi, a prošle godine treći.

U Manili 2023. gledaćemo prvo evropsko finale još od 2006. godine kada je Španija pobedila Grčku. Sada će se za zlato boriti Srbija i Nemačka, dok će SAD igrati protiv Kanade za bronzu.