Vesti iz košarke

Srbija je u finalu: "Orlovi" razbili mit o moćnoj Kanadi i dokazali da su tim za velika dela

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

08.09.2023 12:40
Srbija je u finalu: "Orlovi" razbili mit o moćnoj Kanadi i dokazali da su tim za velika dela Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Kada je u pitanju reprezentacija, dokle god je tu želja i hemija, sastav je praktično nebitan, koga nema bez njega se može i mora, a to su na ovom prvenstvu dokazali košarkaši Srbije, koji su pobedili Kanadu 95:86 (23:15, 29:14, 23:24, 20:23) i tako se plasirali u finale Mundobasketa.

Iako pred prvenstvo nije postojao niko ko je bio siguran da će naša selekcija uspeti da izbori plasman na Olimpijkse igre, a kamoli da će osvojiti medalju, izabranici Svetislava Pešića će u nedelju igrati za zlato sa boljim iz duela SAD - Nemačka.

Radili su "orlovi" u tišini, i verovali su u svoj trud i rad, iako nakon poraza od Italije mnogi nisu. Ali baš taj neuspeh je dodatno približio naše igrače, koji su danas bili prava mašina, a naterali su i trenera Kanade, Đordija Fernandeza, da baci peškir minut i po pred kraj i uvede rezerviste jer više nije znao šta da kaže svojim zvezdama.

Pored poraza od Italije, još jedan momenat obeležio je prvenstvo Srbije, a to je cela situacija sa Borišom Simanićem. A nakon ove pobede, nema sumnje da je svim igračima srce bilo puno kada su naši navijači skandirali ime krilnog centra na kraju utakmice.

 

 

Što se samog meča tiče, Srbija je tokom svih 40 minuta igrala pametno, napad je bio fluidan i "orlovi" nisu komplikovali, što je rezultiralo mnoštvu lakih koševa i otvorenih šuteva za tri poena.

Kanađani su probali svaku vrstu odbrane: čovek na čoveka, zona, presing po celom terenu, zonski presing, ali odgovora jednostavno nije bilo.

A Srbija je bila sjajna i u odbrani. Jedan od najboljih igrača na ovom prvenstvu, Šej Gildžes-Aleksander, nije bio na svom nivou, i to zahvaljujući odbrani Stefana Jovića i pogotovo Alekse Avramovića, kog će zvezda Oklahome još dugo sanjati.

Što se poenterskog učinka tiče, Bogdan Bogdanović je ubacio 23 poena, po 16 su dodali Ognjen Dobrić i Nikola Milutinov (10 skokova), a 12 je ubacio Marko Gudurić.

Na drugoj strani najefikasniji je bio Beret sa 23 poena, a 16 je postigao Dilon Bruks.

Srbija - Kanada 52: 39 (23:15, 29:14, 23:24, 20:23)

Hala: "Mall of Asia arena"
Sudije: Johan Roso, Hulio Anaja, Manuel Maconi

Srbija: Petrušev, N. Jović 8, Bogdanović 23, Marinković 4, Dobrić 16, Ristić, Gudurić 12, S. Jović 2, Davidovac 4, Avramović 10, Milutinov 16

Kanada: Dort 3, Aleksander-Voker 10, Gildžes-Aleksander 15, Edžim, Pauel 5, Beret 23, Aleksander, Olinik 9, Edej 5, Skrab, Bruks 16, Bel-Hejns