Vesti iz košarke

Srbija čekala SAD, a dočekala senzacionalnu Nemačku u finalu Mundobasketa: "Panceri" oborili sve prognoze

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.09.2023 16:01
Srbija čekala SAD, a dočekala senzacionalnu Nemačku u finalu Mundobasketa: "Panceri" oborili sve prognoze Tanjug/AP Photo

Košarkaši Srbije poželeli su Sjedinjene Američke Države u finalu Svetskog prvenstva, ali su dobili senzacionalnu Nemačku, koja nikada nije dogurala tako daleko na Mundobasketu, ali je pobedom protiv SAD - 113:111 (33:31, 26:29, 35:24, 19:27) zasluženo stala na crtu "orlovima" 10. septembra u Manili (14.40). 

Amerikanci su preko Entonija Edvardsa ubacili prve poene, ali je uzvraćena trojka Andreasa Obsta naslutila namere, stav i držanje Nemaca u meču pre kog su mnogi požurili da ih otpišu, kao u slučaju naših "orlova" i Kanade. Od tog trenutka su bili u manjem ili većem vođstvu, a koliko je jedina neporažena selekcija na turniru u Japanu, Indoneziji i Filipinima bila rešena da pokaže da se nikoga ne plaši govori frapantan podatak da je izvikani rival prvi put izjednačio tek pred kraj sam startne četvrtine (29:29). 

 

 

Druga je bila rezultatski šarolika, jer su se poenteri sa obe strane takmičili ko će više, brže i atraktivnije da ubaci loptu u mrežu. Timovi su ili bili egal ili je jedan imao sitnu prednost, da bi na kraju tas prevagnuo na američki deo "vage" u tih 10 minuta. Treća deonica je potpuno preokrenula tok meča, ovog puta u korist neiskompleksiranih, dobro složenih, žestoko motivisanih i razgoropađenih Evropljana.

Dugo su održavali pristojnu razliku, da bi u zadnju četvrtinu ušli s dvocifrenom distancom (94:84). Nisu dali na sebe ni posle toga, mada im se protivnik prišunjao na tri minuta i 20 sekundi pre kraja (106:103). To ih nije uplašilo, naprotiv brzo su se pribrali i krenuli da "pletu" kao što to čine od početka turnira. Sa dve trojke su odbili očajničke napade "već viđenog" šampiona i nastavili da koračaju prema pobedi. I zadovoljenju pravde, jer ni u sportu nije baš uvek kome je rečeno nego kome je suđeno.

Nemačka je imala čak šestoricu dvocifrenih u svojim redovima. Danijel Tajs je ubacio 21 poen uz sedam uhvaćenih i dve podeljene lopte, Johanes Fojtman (imao i sedam skokova uz pet asistencija) i Moric Vagner ubacili su po 10 poena, dok je Moricov brat Franc dopisao 22 poena (7/18 iz igre, 3/10 za tri).

Junaci istorijskog uspeha ipak su bili Andreas Obst i Denis Šruder. Drugi je umalo izbacio Nemačku sa Mundobasketa u četvrtfinalu sa Letonijom, da bi danas preuzeo odgovornost u dve ključne akcije u finišu. Prvo prodorom na tablu, onda i pogotkom sa poludistance, praćen velikom trojkom Obsta, njegovom četvrtom na utakmici. 

I ne samo to, Šruder je ubacio ukupno 17 poena i imao devet asistencija za 33 minuta na parketu, te odličnih 7/13 iz igre, odnosno 3/7 sa distance. Obst je bio najefikasniji igrač susreta sa 24 poena (6/11 iz igre, 4/8 za tri), uz šest dodavanja za koš.