Vesti iz košarke

Prva svetska medalja za zemlju u kojoj je košarka nastala: Kanada je konačno uspela

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.09.2023 12:52
Prva svetska medalja za zemlju u kojoj je košarka nastala: Kanada je konačno uspela Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Igrala je Kanada dva puta u polufinalima Olimpijskih igara i nikada nije uspela da osvoji medalju. Ta dva najbliža pokušaja da se zemlja u kojoj je košarka nastala domogne odličja na najvećim takmičenjima završena su četvrtim mestom u Montrealu 1976. i Los Anđelesu 1984. godine.

Kanada je propustila samo četiri svetska šampionata, ali do Manile 2023. godine nikada nije uspela da dogura dalje od šestog mesta. I na toj poziciji je završavala tek dva puta, dok je mnogo više plasmana koji nisu vredni pomena.

Generacija predvođena Dilonom Bruksom i Šaj Džildžus Aleksanderom, a bez najboljeg Džamala Mareja, ispisala je istoriju na Mundobasketu u Japanu, Indoneziji i Filipinima, pobedivši Amerikance u dramatičnoj utakmici za treće mesto. Međutim, važno je napomenuti da su dugo Kanađani važili i za prvog favorita turnira, sve do meča sa Srbijom, kada su umesto u veliko, usmereni u "malo" finale.

Od 1992. godine, kada su Amerikanci počeli da na velike turnire šalju NBA zvezde, nije se dogodilo da vežu dva Mundobasketa bez osvojenih medalja. Posle lošeg plasmana u Kini, kada nisu ni stigli do polufinala, aktuelni šampionat završavaju na četvrtoj poziciji.

Prethodno Svetsko prvenstvo u Manili 1978. godine okončali su kao peti, a onda je usledila serija medalja, sve do 2002. godine, kada ih je SR Jugoslavije eliminisala u četvrtfinalu. Tačno deset godina pošto su angažovali profesionalce iz NBA, prvi put su ostali bez borbe za odličja. Usledilo je takmičenje u Japanu, kada je Grčka bila bolja u polufinalu, pa dve zlatne medalje u Turskoj 2010. i Španiji 2014. Sada je u toku još jedna negativna serija…

SAD su petostruki šampioni planete. Prva titula osvojena je 1954, naredna 1986, pa 1994… Sa 12 osvojenih medalja su na prvom mestu, Srbija (ako računamo i uspehe SFRJ i SRJ) je na drugom sa 11, ali već danas, kada zvanično bude upisana nova, vratiće se na čelnu poziciju.