Nikola Jokić

Jokić izjednačio rekord Divca: As Nagetsa šesti put u karijeri centar sa najviše asistencija u NBA ligi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.04.2023 19:34
Jokić izjednačio rekord Divca: As Nagetsa šesti put u karijeri centar sa najviše asistencija u NBA ligi Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Košarkaš Denvera Nikola Jokić igra sezonu karijere u kojoj gotovo beleži tripl-dabl u proseku, a uskoro će se izjednačiti sa legendarnim Vladom Divcem po broju asistencija među centrima u NBA ligi.

Dvostruki MVP je pet godina završavao sezonu kao centar sa najvećim brojem uspešnih dodavanja, a poređenja radi, legendarni košarkaš Lejkersa i Sakramenta je to uspeo u šest navrata u periodu od 1994. do 2004. godine.

Tokom NBA karijere, legendarni centar reprezentacije Jugoslavije beležio je četiri do pet asistencija po meču, gde su u tom segmentu igre mahom borio sa Krisom Veberom i Šakilom O`Nilom

 

 

Sa druge strane, iako je moderna košarka donela veći broj poseda, pa samim tim i asistencija, centar Denvera, osim Domantasa Sabonisa i Alperena Šenguna, nema puno konkurencije među visokim igračima u NBA ligi. Ove sezone beleži legendarne brojke, a uskoro će i prestići rekord Vilta Čemberlejna (8.6) po broju uspešnih dodavanja u jednoj takmičarskoj godini - 9.9.

Nikola Jokić takođe ima priliku da postane prvi centar u istoriji NBA lige koji beležio tripl-dabl u toku jedne sezone. Do utakmice sa Roketsima mu je bilo potrebno da upiše 48 asistencija, ali su mu, posle debakla u Hjustonu, šanse drastično opale. Sada mu je ostalo da zabeleži 44 uspešna dodavanja u poslednja tri kola, što neće biti lako, ako u obzir uzmemo rivale Nagetsa (Sakramento, Juta i Finiks), koji će do kraja pretendovati za što bolja mesta u plej-ofu.