Vesti iz košarke

Trej Tompkins za TV Arena sport: Vidim sebe u Zvezdi i naredne sezone, Jokić "pleše" po terenu, Srbija ima šanse protiv Amerike na OI

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

11.05.2024 11:14
Košarkaš Crvene zvezde, Trej Tompkins TV Arena sport
Košarkaš Crvene zvezde, Trej Tompkins

Trej Tompkins je početkom godine postao još jedno zvučno ime koje je obuklo dres beogradskih večitih rivala u prethodne tri sezone. Iskusni košarkaš iza sebe ima 10 godina igranja u Evroligi i bilo je jasno da bi mogao da bude od velike pomoći Crvenoj zvezdi u borbi za trofeje.

Jedina enigma je bilo njegovo zdravlje. Tompkins je bio van terena od aprila 2023. godine kada je doživeo povredu u dresu Zenita. Gotovo punih godinu dana je bio van terena, ali sve to je sada iza njega.

Na početku razgovora je odmah izjavio da je sada dobro i da se u Beogradu oseća kao kod kuće. Amerikčki košarkaš se osvrnuo i na finale ABA lige gde će crveno-beli odmeriti snage sa Partizanom.

"Dobro sam. Privikao sam se na Beograd veoma lako i osećam se kao kod kuće. Često sam dolazio ovde, tako da mi nije toliko nepoznato. Protiv koga god budemo igrali u finalu moraćemo da se borimo. To je bitna titula i veliki je ulog. Očekujem da obe ekipe pokušaju da 'ubiju' jedna drugu, a zatim će i pobednik sigurno želeti da 'ubije' nas", rekao je Tompkins pre nego što je bilo poznato da ćemo gledati duel večitih rivala u finalu.

Amerikanac je pre nešto više od mesec dana debitovao u dresu Crvene zvezde i polako pružao sve bolje partije. Izuzetno je zahvalan klubu što mu je dao šansu.

"Blagosloven sam što sam dobio priliku da dođem ovde i da se spremim da igramo dobro. Veoma sam zahvalan klubu na tome. Mislim da je čitav proces išao kako smo želeli i nadam se da će nastaviti da ide tako", izjavio je krilni centar.

Tompkinsa je evroligaška javnost upoznala 2014. godine kada je obukao dres Nižnjeg iz Novgoroda. Bilo je to njegovo prvo iskustvo u evropskoj košarci.

"Lepo je bilo videti nivo takmičenja koji Evropa ima i što sam odmah zaigrao na najvišem nivou. Imao sam sreće, te nisam morao da igram Evrokup ili neko drugo takmičenje. Za mene je bilo bitno da kad dođem ima uticaj na igru što pre, da učim što brže mogu i da uživam u iskustvu."

MN Press

Trej Tompkins sa košarkašima Real Madrida

 

Na koledžu je nosio dres Džordžije, a 2011. godine je izabran kao pik druge drunde od strane Los Anđeles Klipersa. Nakon ruki sezone, Tompkins je doživeo povredu kolena koja mu je pauzirala karijeru na dve godine i Klipersi su odlučili da se rastanu sa njim. Sam kaže kako nije bila laka odluka da dođe u Evropu, ali mu je prioritet bilo zdravlje.

"Bila je to teška odluka, ali glavna stvar o kojoj sam razmišljao je moje zdravlje. Znam dosta momaka koji se vrate iz takve povrede i nisu nikada isti, a znam i puno ljudi koji se nikada nisu oporavili. Bilo mi je najbitnije da budem u stanju da se takmičim i tada sam gledao šta mi je potrebno da budem uspešan u Evropi."

Igrajući za Nižnji, bio je osmi najbolji strelac u Evroligi u toj sezoni. Odlične partije su ga preporučile Real Madridu. Tompkins je izjavio kako je bio svestan da potpisuje za jedan od največih, ako ne i najveći klub u Evropi.

"Moji saigrači, koji su već igrali u Evropi, su mi govorili svaki dan o nivou ekipe za koju ću potpisati, gde tačno idem i sa kim ću sve igrati. Počeo sam da učim malo o njima i bilo je veoma kul."

U Madridu je imao veliki broj vrhunski saigrača sa kojima je delio svlačionicu. Tompkins je izjavio da je za Luku Dončića i tada moglo da se nasluti da će biti jedan od najboljih igrača, kao i da mu nije bilo previše čudno što je postao lider „kraljevskog kluba“ kao tinejdežer.

"Naravno, sazreo je. Bio je sve bolji svake godine. Možda nismo mogli da naslutimo da će biti najbolji igrač u NBA ligi, ali svi smo videli tu ’varnicu’ u njemu. Videli smo njegove veštine, posvećenost... Radio je neke stvari na treningu koje deca njegovih godina ne bi trebalo da mogu da urade. Nije mi bilo čudno što je postao lider ekipe zbog njegovih sposobnosti i jer smo ga mi ’gurali’ kao saigrači. Svakog dana smo ga terali da postane ono što svi od njega očekuju. Nismo bili blagi prema njemu, prisilili smo ga da radi i da uči."

Guliver/AP Photo/Darko Vojinovic

Trej Tompkins i Luka Dončić u dresu Real Madrida

 

Dončič je samo jedan od igrača iz Evrope koji dominiraju trenutno NBA ligom. Tompkins je rekao kako uživa gledajući njega, ali i da voli stil igre Nikole Jokića.

Tompkins je govorio i za koga navija u NBA plej-ofu, kao i da će podržati Real Madrid na Fajnal-foru Evrolige

"U plej-ofu sam podeljen zbog konekcije sa Entoni Edvardsom i sa Lukom. To su moja dva tima i voleo bih da ih vidim u finalu konferencije. Mislim da je vreme za Timbervulvse da osvoje. Veoma su dobri defanzivno. Kada je u pitanju Evroliga verujem da je odgovor očigledan."

"Očigledno Luka zbog povezanosti sa njim, ali volim da gledam ’džokera’. Volim kako Jokić igra, kako je strpljiv i kako niko ne može da ga ubrza. Šta god želi da uradi, uradiće. Izgleda kao da pleše."

Iz seozne u sezonu deluje da je razlika između Evrolige i NBA sve veća i veća, a Tompkins je dao svoje mišljenje vezano za najveću razliku između dva takmičenja.

"Verujem da pravila dosta utiču na to kako igrate igru. Sa defanzivne tri sekunde u NBA nemoguće je da imate na primer Edija Tavaresa u reketu koji vas čeka na prodoru. To ne možete da radite u NBA. Takođe ne možete da dirate loptu dok je na obruču u odnosu na Evropu. Stvari poput tih donose razliku. Naravno tu je i drugačiji nivo veštine i fizičke spreme, ali mislim da je veća razlika u pravilima koja čine košarku bržom."

Ipak, NBA košarkaši će morati da se priviknu na FIBA pravila u Parizu. Na Olimpijskim igrama će Sjedinjene Američke Države doći u najjačem sastavu predvođene Lebronom Džejmsom, Stefom Karijem i Kevinom Durentom. Tompkins veruje kako bi samo jedna reprezentacija mogla da im parira.

"To je baš dobar tim. Mislim da je Srbija puna dobrih igrača i igraju zajedno baš dugo. Slovenija će biti dobra, Kanada će biti konkurentna, Francuska je uvek tu, Nemačka igra veoma čvrsto... Rekao bih da Srbija ima šanse, ali je ovo baš dobar tim."

Nakon Real Madrida, Trej je prešao u Zenit gde se pred kraj sezone 2022/23 povredio. Nije bila u pitanju ista povreda kao sa početka karijere, ali je Amerikanac ipak pauzirao godinu dana.

"To je bila drugačija povreda. Istegao sam mišić iza kolena, nije bila teška povreda ali je tajming bio veoma loš. Nisam mogao da završim sezonu sa njima jer mislim da smo mogli da osvojim trofej. Ovog puta je bilo drugačije sa povredom. Nisam bio primoran da napravim pauzu, ali sam želeo da to uradim zbog sebe kako bi se oporavio i vratio na najviši nivou. Nisam želeo da imam probleme sa malim povredama više. Postao sam jači, oporavio sam se i fokusirao sam se na svoje telo."

Sviđa mu se Beograd

"Sviđa mi se ovde. Mirno je, tiho i grad je opušten. Osećam dobru energiju. Veoma sam posvećen muzici, te često idem na razna mesta kako bih tražio različite ploče. Volim da čitam... Postajem star čoveče", našalio se Tompkins.

Tokom oporavka, Crvena zvezda se pojavila sa ponudom i nekadašnji šampion Evrope je završio na Malom Kalemegdana. Imao je i druge ponude, ali se ipak odlučio za beogradske crveno-bele.

"Bilo je nekoliko ponuda, ali moj agent je blizak sa ljudima iz Crvene zvezde. Obavili smo razgovore pre nego što sam došao ovde i napravili smo plan. Pokazao sam u kakvom sam fizičkom stanju, obavio pregleda kolena i ostatka tela. Polako je proces bio sve ozbiljniji i na kraju je postalo 'stvarno'."

MN Press

Trej Tompkins u dresu Crvene zvezde

 

Deo razgovora je bio posvećen i navijačima Crvene zvezde. Američki košarkaš je izjavio kako je lepo kada su na njegovoj strani u odnosu na sezone kada je nosio dres Real Madrida. Upravo je navijače naveo kao glavnu razliku kada je u pitanju derbi u Španiji i derbi u Srbiji.

"Osećaj je baš dobar. U pitanju je drugačija energija sa ovim navijačima, želeo ili ne to prosto osećaš. Tebi to takođe daje energiju da daš sve od sebe jer oni čine isto to. Najveću razliku u derbiju čine navijači verovatno. Nivo košarke je podjednako visok. Crvena zvezda, Partizan, Real Madrid, Barselona... To su četiri kluba na vrhu. Na terenu se očekuje najviši nivo, ali navijači ovde nikada nisu tihi. Čuješ ih tokom čitave utakmice. Kao što sam rekao drugačija je energija i ne možeš da uporediš ovu atmosferu ni sa jednom drugom."

Čini se da su povrede prošlost kada je u pitanju iskusni krilni centar. Tako je i izjavio kako vidi sebe i naredne godine u crveno-belom dresu ako sve strane budu zadovoljne učinkom na kraju sezone.

"Definitivno vidim sebe ovde. Moram da uradim svoj deo posla, da kontrolišem ono što je do mene i na to ću se fokusirati", podvukao je Trej Tompkins za TV Arena sport.