Vesti iz fudbala

Jovan Damjanović, selektor kadeta Srbije za TV Arena sport: Spremni smo za utakmicu sa Gruzijom

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

19.03.2024 13:00
Jovan Damjanović, selektor kadetske reprezentacije Srebije MN Press
Jovan Damjanović, selektor kadetske reprezentacije Srebije

Budućnost srpskog fudbala nalazi se pred vratima ulaska u društvo najboljih. Kadetska reprezentacija Srbije imala je u prethodnom periodu zapažen učinak, na minula dva Prvenstva Evrope ostavila je sjajan utisak, a novi ispiti sada je pred  generacijom koju vodi jedan od najboljih trenera mlađe generacije Jovan Damjanović

Posle dobro odrađenog posla u prvom krugu kvalifikacija, naše kadete sutra u Gruziju očekuje turnir na kojem se vade (dve) vize za odlazak na Prvenstvo Evrope (Kipar od 20. maja do 5. juna). Rivali Srbije u Kutaisiju (stadion Ramaz Šengelija) biće najpre domaćin Gruzija 20. marta (14,00), tri dana kasnije protivnik je Danska (12,00), a 26. marta "orlićima" će rival  biti Turska (14,00). Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće prvaci svih grupa i sedam najbolje drugoplasiranih selekcija.

Pre odlaskla u Gruziju kadetska reprezentacija Srbije odigrala je i dva prijateljska meča protiv vršnjaka iz Slovenije. Posle poraza u prvom meču (1:2), "orlići" su sa istim rivalom igrali nerešeno – 2:2 (0:1).

Posle dugog puta, kadeti Srbije juče su u kasnim večernjim satima stigli u Gruziju, a već danas će odraditi i prvi trening.
Uprkos svemu, selektor Jovan Damjanović ističe, da dug put neće uticati na igrače, odnosno da će svi biti spremni za naredne tri utakmice. Kao i uvek selektor kadeta Srbije imao je vremena i da prenese raspoloženje, odnosno atmosferu iz Gruzije.  

Kvalifikacije za EP (elitna runda)

20.3. Turska - Danska (12.00)
20.3  Srbija - Gruzija (14.00)

23.3  Srbija - Danska (12.00)
23.3  Turska - Gruzija (14.00)

26.3  Srbija - Turska (14.00)
26.3  Danska - Gruzija (14.00)

"Adaptiramo se na vreme i put, imamo trenig danas i iskoristićemo ga da se što bolje  pripremimo za ono što nas očekuje u narednim danima. Do utakmice sa domaćinom Gruzijom bićemo spremni. Iskreno o umoru i vremenskoj razlici i ne razmišljamo, trudimo se da to što radimo i što je do nas spremimo najbolje što možemo. Momci rade kvalitetno, protivnici odnosno grupa je izjednačena tako da idemo korak po korka, prva utakmica je sa domaćinom", rekao je za portal TV Arena sport Jovan Damjanović, selektor kadetske reprezentacije Srbije.  

Osvrnuo se potom Damjanović konkretno na prvog rivala. Temelajn kao i uvek do tančina je sa saradnicima skenirao igru reprezentacije Gruzije.

"Gruzija je bila u grupi sa Danskom u prvom krugu i sad opet što nije praksa inače. Nikako ne bismo smeli da ih potcenimo. To i Danci znaju. Bili su domaćini kao i sad, pobedili su 2:1 Dansku, sa tim trijumfom su prošli dalje. Dosta ulažu u mlade, nacionalno su poslednjih godina podigli nivo razvoja igrača u mlađim selekcijama.

Posle duela sa Gruzinima sledi možda i najteži protiv Danske. Upravo sa ovom selekcijom "orlići" će voditi bitku za prvu poziciju, bar ako je suditi na osnovu kvaliteta dve reprezentacije.

"Sve ih dobro poznajemo. Dancu su najkvalitetniji od pomenute tri reprezentacije, pobeđuju selekcije iz grupe elitnih, posebno sad u pripremnom periodu, Nemce, Švajcarce, Italijane. Organizovani su, njihov sistem i rad u akademijama je poznat nama godinama unazad." 

Bačanin slomio ključnu kost

Nisu kadeti Srbije kompleti otputovali u Gruziju. Sa prvobitnog spiska "otpali" je fudbaler Čukaričkog Andrej Bačanin.
"Andrej Bačanin iz Čukaričkog je slomio ključnu kost na poslednjoj utakmici i to je peh za nas. Već neko vreme povređeni su Dušan Makević i Nikola Simić iz Partizana", objasnio je Damjanović kadrovsku situaciju.

I poslednju utakmicu na turniru Srbija će odigrati protiv Turske. Nema sumnje da je Srbija daleko kvalitetniji rival, ali valja to pokazati i na terenu.

"Turska želi da se nadigrava bez obzira na takmičenje, jasni su u tome šta žele da rade, pokušavaju modernim pristupom u mlađim kategorijama da menjaju fudbal u zemlji i to im postepeno uspeva."

Do detalja je Damjanović analizirao rivale. Ipak, ono što je za njega najvažnije jeste igra Srbije. Ne želi selektor srpskih kadeta da se "razmeće" izjava, ali očekuje svakako dobar turnir u Gruziji. 

"U fokusu nam je naš tim i igra. Verujem u ove momke", zaključio je Damjanović, selektor kadeta Srbije.