Vesti iz fudbala

Jovan Damjanović posle plasmana na Evropsko prvenstvo za TV Arena sport: Slavili smo zajedno sa Gruzinima

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

27.03.2024 19:37
Jovan Damjanović, selektor kadetske reprezentacije Srbije FSS
Jovan Damjanović, selektor kadetske reprezentacije Srbije

Bez mnogo pompe i razmetljivih izjava, predvođena sjajnim selektorom Jovanom Damjanovićem, kadetska reprezentacija Srbije otišla je u Gruziju na poslednji krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na Kipru. Pet dana kasnije posle višečasovnog puta od Kutaisija, preko Tbilisija i Istanbula, vratili su se "odliči" danas kao pobednici u Beograd. Na završno takmičenje, Srbija se plasirala posle dve pobede i to protiv domaćina Gruzije (2:0) i Turske (3:0), dok je poraz bez posledica pretrpela od Danske (0:1)..    

Baš kako i dolikuje, ova sjajna generacija priliku da pokaže kvalitet, odnosno talenat kojim rapolaže imaće protiv evropskog fudbalskog krema od 20. maja do 5. juna na Kipru. Osim naše reprezentacije učešće su obezbedile i selekcije: Austrije, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Engleske, Francuske, Italije, Poljske, Portugala, Slovačke, Španije, Švedske, Ukrajine i Velsa. Žreb za finalni turnir biće održan 3. aprila u Aja Napi.

"Spremili smo se dobro za turnir. Što se tiče poslednje utakmice sa Turskom, znali smo da su "tvrdi" kao ekipa, igrači su bili mirni i fokusirani pre svega na ono šta mi moramo da radimo u igri. Emocije su naravno bile prisutne, ali dobro kanaslisane, nosila nas je pre svega igra i vera  iz prve dve utakmice. Znali smo da ako budemo na našem nivou da pobeda dolazi kao nagrada, tako je i bilo. Respektovali su nas, napravili nekoliko dobrih prilika, ali smo na kraju uz dobru igru i maksimalno zalaganje došli do ubedljive pobede", istakao je Jovan Damjanović, selektor kadetske reprezentacije Srbije, za portal TV Arena sport.

Da li ste gubili nadu da ćete otići na Prvenstvo Evrope posle poraza od Danske, a znali ste da vam sve zavisi od poslednje utakmice sa Turskom?

"Nisam. Odigrali smo dobro obe utakmice, uprkos porazu u drugom meču. Dance smo nadigrali u svim segmentima, sa gol linije su "vadili" loptu, svašta našto se tu dešavalo. Nošeni time i dobrom igrom u oba meča (Gruzija i Danska), igrači su imali veru da će uspeti da pobede u trećem i najvažnijem duelu. Znali smo i ranije da moramo da trijumfujemo u minimum dve utakmice. Englezi i Španci, takođe nisu rešili pitanje odlaska na EP u prve dve utakmice, a mi smo to zaista želeli. Verovali smo da možemo.  Ipak, ovako je ispalo još bolje, jer smo pobedili kad je bilo najvažinije. Na terenu nije bilo lako protiv Turske, ozbiljna se "bitka" vodila, iako rezultat govori drugačije. U kompletnim kvalifikacijama je igra bila na dobrom nivou i na osnovu toga, smo verovali da će doći rezultat kao neka nagrada". 

Hvala FSS, direktoru Lazetiću

Nije Jovan Damjanović propustio priliku da se zahvali i Fudbalskom savezu Srbije na podršci tokom kompletnih kvalifikacija.
"Želeo bih da se zahvalim i čestitam na rezultatu svima u FSS, direktoru mlađih kategorija Nikoli Lazetiću. Ovo je treće Evropsko prvenstvo kadeta u nizu i veliki uspeh. Samo je kontinuitet dokaz kvalitetnog rada, takođe, čestitam selektorima koji su postavili standard u prethodnom periodu i dva puta vodili kadete na EP. To je nama pomoglo da verujemo da nam je tamo mesto, a u neku ruku i obaveza", objasnio je Damjanović.

 

Sigurno ste ponosni na činjenicu da ste uz A reprezentaciju, jedina selekcija koja će ove godine igrati na Evropskom prvenstvu?

"Bilo bi lepše da nas je na završinim turnirima više, ali nije lako otići na jedno veliko takmičenje tek tako. Voleo bih da smo se svi plasirali na Evropsko prvenstvo, jer znam da nam je tamo i mesto. Međutim, to je iskreno baš teško. Danas se svi dobro takmiče, igraju fudbal, ulažu. 

U prilog vašoj priči, da svi igraju fudbal ide i uspeh domaćina sa A selekcijom i istorijski plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Kakve ste uslove imali u Gruziji ?

"Meni je glavni utisak iskreno Gruzija. Oni su napravili neverovatne uslove za ovaj kadetski turnir. Tereni su bili besprekorni, organizacija sjajana, ljudi izuzetno ljubazni. Stvarno sam oduševljen. Ne mogu da kažem čak ni koji mi je teren bio bolji, prvi ili drugi. Dobro, protiv domaćina smo igrali na većem stadionu, ali je i drugi bio odličan. Eto, pred utakmicu sa Turskom lila je kiša 48 sati. Mislili smo da će duel biti odložen, jer će teren biti natopljen vodom. Kad smo došli na stadion dočekalo nas je veliko iznenađenje. Videli smo tepih, bez barice. Zato i kažem da danas svi igraju fudbal. Gruzini su ulagali i sad im je A selekcija otišla na Evropsko prvenstvo, prvi put u istoriji. Svaki malo veći grad u Gruziji ima nacionalnu fudbalsku bazu, sa četiri vrhunska terena, hotel gde žive deca, tu se hrane, treniraju. Glavna baza je u Tbilisiju." 

Mogli ste zajedno da slavite odlazak na Evropsko prvenstvo. Gruzini su posle boljeg izvođenja penala savladali Grčku, da li ste videli delić te atmosfere na ulicama Tbilisija?

"Jesmo. Gledali smo u autobusu sa našim domaćinom prenos utakmice sa Grčkom. Uhvatili smo penale na telefonu. Kad smo ušli u Tbilisi, videli smo da je velika gužva, a već je bilo oko dva časa posle sponoći. Pomislili smo da je možda noćni život izraženiji u glavnom gradu Gruzije, ali smo onda saznali da je u pitanju veliko slavlje zbog istorisjkog plasmana na EP. Ispalo je da smo slavili zajedno. Iskreno zasluženo su domaćini došli do velikog uspeha. To je zemlja koja je dva puta bila domaćin kvalifikacionog trunira za kadete. Insistirali su na tome." 

 

Samo četiri primljena gola u kvalifikacijama

Po svim parametrima, brojke to odlično otkrivaju, kadetska reprezentacija Srbije je treća najuspešnija selekcija u minula dva kruga kvalifikacija. Ne voli Damjanović da se hvali, ali je izneo neke interesantene činjenice.
"Igračima i stručnom štabu cestitam na načinu igre i kako smo se predstavili na terenu u sve tri utakmice.  Bilo je lepog fudbala, akcija,  gol razlika od 5:1 sve govori. Taj jedan gol smo prilimili iz prekida. Ukupno u kvalifikacijama 15:4 je gol razlika. Mislim da to govori o potencijalu da uz rezultat možemo da igramo organizovan i dobar fudbal", rekao je selektor srpskih kadeta. 

Žreb za grupe na Evropskom prvenstvu je 3. aprila na Kipru, koga priželjkujete?

"Kadetska Evropska prvenstva su zaista postala atraktivna. Od sledeće godine u planu je i SP svake godine u Kataru. To je neka nova ideja. Poznajemo dosta rereprezentacija sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva i mogu već sad da kažem da će biti dobro. Uglavnom su se plasirale sve elitne selekcije, gde smo i mi, što je fenomenalno. Španci, Englezi i Francuzi su reprezentacije koje melju. Ispali su Nemci, Holanđani i Belgijanci. Opet, Italijani su dobri, jedva su prošli, ali nisu naivni. Oni su uvek dobri u tim mlađim selekcijama. Pobedlili su Dance koji su sad igrali sa nama".

Kako ste proslavili plasman na Evropsko prvenstvo, da li je bila neka žurka?

"Imali smo dosta vremena da proslavimo plasman na Evropsko prvenstvo, malo u autobusu, avionu, dug je put od Kutaisija, preko Tbilisija, Istanbula do Beograda. Klinci to dobro rade, opet sve kulturno, mnogo je tu lepih emocija", zaključio je Damjanović, uz Dragana Stojkovića, jedini selektor koji je sa svojom selekcijom izborio plasman na Evropsko prvenstvo.