Vesti iz fudbala

Hans Joakim Vacke napušta Dortmund 2025. godine: Predsednik UO se povlači posle više od dve decenije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.01.2024 18:45
Hans Joakim Vacke napušta Dortmund 2025. godine: Predsednik UO se povlači posle više od dve decenije Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File

Sa novom 2024. godinom stiglo je i jedno manje prijatna vest za navijače Borusije iz Dortmunda: Hans Joakim Vacke po isteku ugovora 2025. godine napustiće mesto predsednika Upravnog odbora.

Sin političara Hansa Vackea, bio je od 2001. do 2005. godine zadužen za finansije u Borusiji a zatium je bio imenovan za generalnog direktora "milionera". Zajedno sa predsednikom Rajnhardom Raubolom i finansijskim direktorom Tomasom Tresom spasio je klub bankrota u sezoni 2005/06. restruktuiranjem dugova i postepeno je Borusiju doveo na stabilne noge i postavio je uz Bajern kao lider Bundeslige. Prodao je i ime stadiona "Vestfalen" u "Signal Iduna Park" (ugovor istekao 2021.), napravio je i akciju među navijačima koji su donirali po 100 evra kako bi se sanirali dugovi. A, tada su "milioneri" imali preko 75.000 članova...

Vacke odlazi kao predsednik Upravnog odbora i prvi čovek zadužen za sportska pitanja kluba. Najava njegovog povlačenja nadvija neizvesnost nad statusima trenera Edina Terzića i sportskog direktora Sebastijana Kela, kojima takođe ugovori traju do 2025, mada je jasno da je njihov posao usko vezan za rezultate i ako oni ne budu bili dobri, moglo bi da dođe do promena i ranije.

 

 

"Uvek mi je bilo važno da moj odlazak bude samoinicijativan. Ovde sam već jako dugo i veoma sam zahvalan klubu što mi je pružio priliku. Vidim to kao veliku privilegiju. Odradiću svoj posao sa punom snagom i energijom do poslednjeg dana. Cilj mi je da se u poslednjoj godini fokusiram na strategiju i tranziciju", najavio je Vacke.

Tokom njegovog boravka u klubu žuto-crni su osvojili tri titule i po tri trofeja nemačkog kupa i Superkupa, a igrano je i finale Lige šampiona 2013. godine.

I pored prodaje vodećih igrača Borusija je prošle sezone bila na korak od titule, ali je u poslednjem kolu ona ostala u Minhenu. Ove sezone rezultati su ispod renomea kluba. Borusija je tek peta sa čak 15 bodova manje od vodećeg Bajer Leverkuzena.