Superliga Srbije

Poraz doživljen na vreme: Zvezda treba brz štoper, zadnji vezni i jedna "devetka"

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

27.08.2023 13:20
Poraz doživljen na vreme: Zvezda treba brz štoper, zadnji vezni i jedna "devetka" FK Crvena zvezda

Crvena zvezda je posle 11 uzastopnih pobeda od početka priprema por novim trenerom Barakom Baharom, uz efikasnost od četiri gola po meču, na Voždovcu doživela otrežnjenje (3:2). Poraz uvek može da se dogodi, neće on mnogo promeniti planove šampiona, niti dovesti u pitanje njegovu dominantnost u Mozzart bet Superligi, ali je došao na vreme kao opomena pred start Lige šampiona.

Znaju u Zvezdi da moraju da pronađu brzog štopera, zamenu za Strahinju Erakovića, da im je potreban jedan pravi zadnji vezni tipa Neta Levi (Gamba), ali i jedna "devetka" koja će, kad ne ide kao na Krovu Tržnog centra, brojne centaršuteve da pretvara u golove. Izbor pojačanja, ako sagledamo cene na tržištu i mogućnosti Zvezde, je sužen, ali postoji i mora se delovati brzo u naredna tri dana.

Zvezda se greškama ponudila Voždovcu, "zmajevi" su sve poklone iskoristili. Da nisu, verovatno bi šampion slavio i živeo u ubeđenju da možda ne bi trebalo da troši novac na pojačanja. Zato je možda i srećan splet okolnosti da u Ljutice Bogdana uvide da bi se slične greške u Ligi šampiona reflektovale na mnogo gori način, jer većina top ekipa ima nestvarnu tranziciju po osvajanju lopte i to lako kažnjava. A, nema ni milosti, ne staje do isteka meča.

Slaba reakcija na vođstvo rivala

Crvena zvezda je sve mečeve rešavala brzim vodećim golom. Prvi put je na Voždovcu krenula meč iz minusa i nije uspela da ga preokrene u svoju korist.

Bahar je sa jasnim ciljem vratio Srđana Mijailovića na mesto štopera jer sa njim ima dobru prvu loptu, ima dobar dugi pas kada ga rival pritiska. Ali, u kombinaciji sa Milošem Degenekom i Aleksandrom Dragovićem, to nije odbrana kadra da pohvata brze napadače u tranziciji. Iako je Bahar izričtio tražio Degeneka, očigledno je da zbog brzine, kvaliteta pasa, ali i iskustva, Milan Rodić mora da igra levog štopera. Videlo se to jasno u poslednjih pola sata na Voždovcu.

Marko Stamenić je igrač velikog potencijala, ali mora da ima zadnjeg veznog uz sebe da bi uticaj na igru bio potpun. Kings Kangava nema te defanzivne mogućnosti, nema ih ni Gelor Kanga, ali ima kvalitet, pas, želju i potreban sportski bezobrazluk. I to se videlo na Voždovcu, jer Kanga i Rodić su umalo za "ispeglali" sve greške i malo im je nedostajalo da nadoknade 0:3.

U Baharovoj igri uloga napadača je malo drugačija, Žan Filkip Kraso je odličan za tu vrstu taktike, ali za Superligu Zvezda mora da ima jednog "dugaliju". Imali su Aleksandra Kahvića i poslali na kaljenje u OFK Beograd. 

Kada se u tim budu vratili Mirko Ivanić i Aleksandar Katai, neće imati Zvezda slične probleme kao na Voždovcu, ali za Ligu šampiona, Bahar mora da dovede trojicu igrača. Da li su štoper Vanja Drkušić (Soči), zadnji vezni Neta Levi (Gamba) pravi igrači za Zvezdin tim, može da pokaže samo vreme ako crveno-beli reše da odreše kesu za njih dvojicu.

Napadač je i dalje u "magli", Mohamed Diomande, ofanzivni vezni igrač Nordsjelanda je pokazao potencijal, ali u ovom rosteru bi bio samo još jean igrač na spisku...