Novak Djoković

Najviše Grend slem titula, Masters kruna, pobeda nad ostatkom "velike trojke", zarađenog novca... : Đokovićevo srednje ime je rekord

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.06.2023 22:10
Najviše Grend slem titula, Masters kruna, pobeda nad ostatkom "velike trojke", zarađenog novca... : Đokovićevo srednje ime je rekord Tanjug/AP Photo

Ako je statistika nepogrešiv dokaz nečije profesionalne vrednosti onda je Novak Đoković današnjim slavljem u finalu Rolan Garosa, protiv žilavog ali ipak nedoraslog Kaspera Ruda, za rekordnu 23. Grend slem titulu skupio sve relevante dokaze da je najveći teniser kog je "beli sport" ikada imao. 

Sa tri dobijena seta protiv Norvežanina, Srbin je pretekao svog večitog rivala Rafaela Nadala (22), dok je neku godinu pre naterao i Rodžera Federera da mu gleda u leđa (20), ali poslednji trijumf u Parizu samo je vrh ledenog brega sa brojnim rekordima 36-godišnjaka rođenog u Beogradu.

 

 

Pomenuti dvojac kaska i u ukupnom broju titula sa Grend slemova, "običnih" Mastersa i Završnog Mastersa, jer nejgova kolekcija broji 67, Nadalova 58, a Federerova 54. 

Tokom svoje do neponovljivosti rariretne karijere već je "mali milion" puta probio granice, zbog čega je teško skupiti ih sve na jednom mestu. Zato vam stavljamo na uvid samo najfascinatnije brojke. Osim što je (ukupno) najviše puta podizao pehare namenjene pobednicima Australijan Opena, Vimbldona, Rolan Garosa i US Opena, Novak je i igrao najviše finala na njima - 34. 

Niko pre njega pre njaga nije igrao (po) najmanje sedam zadnjih mečeva na svakom od njih; na najmanje dva GS odneo sedam titula, vezao četiri nekalendarska osvajanja istih.... Zatim, jedino on može da se pohvali šampionskim govorima na 38 Mastersa, tj. turnirima druge po jačini serije. Kao i činjenicama da je jedino njemu pošlo za rukom da uzme bar jednu titulu na svih 10 i to po najmanje dva puta. 

 

Oni što nisu verovali da će zaseniti blistave zvezde ostatka "velike trojke" ostali su demantovani Novakovim međusobnim skorom u pobedama sa Nadalom (30:29) i Federerom (27:23). Takođe, Đokovićev se vodi kao najuspešniji u susretima sa kolegama iz Top 10 na ATP listi (244 trijumfa). 

Dalje, Đokovićevo potomstvo može da se hvali da je baš njihov otac proveo najviše nedelja na vrhu ATP liste - 12. juna 2023. godine počeće 388. sedmicu na teniskom tronu, uz fascinantan podatak da je rekordnih sedam puta završavao sezonu kao prvi reket sveta. 

 

 

A, kada je tako onda zvuči logično da niko nije zaradio od turnirskih nagrada kao Srbin poreklom sa Kosova. Samo od osvajanja poena, gemova i setova na turnirima inkasirao je 169.727.627 dolara. I tu nije kraj nikada viđenim ciframa, kao što sigurno nije kraj Đokovićevom poigravanju sa teniskom istorijom. Odnosno, sporta u celini.