Novak Djoković

Novak Đoković je najbolji sportista sveta u 2023. godini

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.12.2023 08:42
Novak Đoković Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
Novak Đoković

Srpski teniser Novak Đoković proglašen je po mišljenu eminentnog francuskog sportskog lista "Ekip" za najboljeg sportistu  sveta u 2023. godini.

Lider ATP liste je iza sebe, i to vrlo ubedljivo, ostavio plivača Čiona Maršana i najboljeg automobilistu današnjice Maksa Verstapena.

Đoković je u ovom izvoru sakupio 876 glasova, dok druga dvojica zajendo nemaju koliko on sam, budući da je Maršan dobio 361 glas, a Verstapen 348.

 

 

Nagradu za najbolju sportiskinju je dobila američka gimastičarka Simona Bejls, a iza nje su skijašica Mikela Šifrin i plivačica Keti Ledecki

Inače, jedan od najuticajnijih sportskih listova u Evropi i svetu nagradu za najboljeg sportistu godine dodeljuje od 1946, a propozicije su takve da je glasanje tajno.

U obrazloženju se navodi da je Đoković u godini na izmaku osvojo tri Gren slem titule, u Melburnu, Parizu i Njujorku, kao i da je bio finalista Vimbldona, ali i da je sa 24 titule sa četiri najveća svetska teniska turnira najtrofejniji igrač svih vremena.

Novak je identičnu nagradu dobio i 2021. godine, dok je američka gimnastičarka laureat po četvrti put, budući da je isto proznanje dobijala 2016, 2018. i 2019 godine.

Podsećanja radi, Novak Đoković je pre samo nekoliko dana dobio nagradu i za najboljeg sportistu u Evropi u izboru novinara širom kontinenta, a drži rekrod i po broju nedelja provedenih na čelu ATP liste najboljih svetskih tenisera(405).