Vesti iz ostalih sportova

Srbija sedma na Evropskom prvenstvu za vaterpoliste: Rumunija preslaba za olimpijskog šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.01.2024 16:00
Dušan Mandić, vaterpolista reprezentacije Srbije Guliver
Dušan Mandić, vaterpolista reprezentacije Srbije

Ekipa Srbije nije uspela da se umeša u borbu za medalje na Evropskom prvenstvu za vaterpoliste, niti je umela da iskoristi pretposlednju priliku da se kvalifikuje za ovogodišnje Olimpijske igre, gde bi branila dve vezane titule, ali je barem pobedom završila takmičenje u Zagrebu i Dubrovniku. Tako što je rutinski "potopila" slabu Rumuniju u utakmici za sedmo mesto - 18:7 (5:1, 3:2, 4:1, 6:3). 

Koliko god u ovom trenutku bili daleko od krem društva, "delfini" su i dalje sila za selekcije poput komšijske, što se videlo od samog početka duela u hrvatskoj prestonici. Ozbiljno igrom u oba pravca, naši momci su odmah počeli s "davljenjem" rivala.

 

 

Jesu ih Rumuni šokirali u jednoj od Svetskih liga, ali danas nisu mogli da im pariraju ni u odbrani ni u napadu, a vođstvo od 4:0 ide u prilog očekivanom odnosu snaga. Jednim kasnim golom u prvih osam minuta samo su podsetili na svoje prisustvo.

Ni druga deonica nije promenila sliku u bazenu, s tim da je favorit bio nešto tanji u realizaciji igrača više, kao najčešćoj situaciji za "poentiranje", dok su Rumuni opustili ruku, iskoristili pukotine u našem "bedemu" i tešnje izgubili taj deo susreta. 

Svi plasmani Srbije na EP

2006. Beograd 1
2008. Malaga 2
2010. Zagreb 3
2012. Ajndhoven 1
2014. Budimpešta 1
2026. Beograd 1
2018. Barselona 1 
2020. Budimpešta 5
2022. Split 9 
2024. Zagreb 7
* osvojena mesta u samostalnoj eri države

U trećoj deonici, naš tim se vratio u prvobitni ritam i dodao "gas" koliko je to bilo potrebno, a kao logična posledica takvog pristupa došlo je uvećavanje rezultatske distance u odnosu na nemoćnog protivnika.

Stručni štab je menjao postavu i raspodeljivao minutažu na veći broj pojedinaca, ali bez bojazni da će to u bilo kom trenutku ugroziti trijumf, u svemu, boljeg sastava sa ovog dela Balkana. 

Imajući na umu važnost svakog zajedničkog takmičarskog trenutka, ali i svest da reprezentacije poput rumunske nisu i ne mogu biti reper za timove koji ciljaju visoke plasmane na velikim turnirima.  

Posle ovog susreta, Uroš Stevanović i njegovi izabranici već večeras se autobusom vraćaju u Beograd, gde će imati vremena da odrade samo nekoliko treninga i prepakuju kofere, pošto već 5. februara kreće muški deo vaterpolo Svetskog prvenstva u Dohi. 

Odnosno, zadnji krug "plovidbe" do malo nepopunjenih mesta na Igrama u Parizu. U tom vodenom "paklu", Mandića i društvo čekaju najpre susreti C grupe, protiv Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Crne Gore.

 

 

 

 

Od evropskih selekcija veliku brigu su već prebrinuli domaća Francuska i finalisti prošlogodišnjeg SP, Mađarska i Grčka, a večeras će im se pridružiti i pobednik bitke za zlatnu evropsku medalju - branilac krune Hrvatska ili Španija. 

Hotelski smeštaj u "gradu svetlosti" na vreme su čekirale i selekcije SAD, Japana, Australije, Južnoafričke republike.