Vesti iz ostalih sportova

Olimpijski šampion u januaru i februaru rešava vizu za Pariz: Dva velika takmičenja otvaraju vrata "delfinima" za najveće

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.12.2023 20:35
Vaterpolisti Srbije na putu za Olimpijsku vizu u Parizu Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolisti Srbije na putu za Olimpijsku vizu u Parizu

Finalisti poslednjeg Svetskog prvenstva u vaterpolu, Mađarska kao šampion i Grčka kao osvajač srebrne medalje, obezbedili su direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu. Braniocu zlatne olimpijske medalje, selekciji Srbije plasman je izmakao posle poraza od "Helena" u polufinalu. Ali, "orlovi" će uskoro imati novu šansu…

Prva prilika biće na Evropskom prvenstvu koje za nekoliko dana počinje u Hrvatskoj. Dubrovnik i Zagreb biće domaćini najboljim vaterpolistima Evrope od 4. do 16. januara, a put prestonice Francuske će samo pobednik turnira.

Zbog lošeg rezultata na poslednjem šampionatu, Srbija će takmičenje početi u takozvanoj Diviziji 2, odnosno u grupi C iz koje je moguće ispadanje sa turnira. Međutim, ta činjenica donosi znatno lakše rivale, pa će "delfini" turnir u Hrvatskoj otvoriti protiv Izraela 5. januara u 17 časova. Na Božić 7. januara, Srbija će od 19 sati igrati protiv Nemačke, a prvi krug završiće dva dana kasnije duelom protiv Malte (19.00).

Prvoplasirani tim iz grupe igraće u plej-ofu protiv ekipe koja u grupi A zauzme četvrto mesto, a tamo su Crna Gora, Francuska, Španija i Hrvatska. Prve dve reprezentacije iz A i B grupe će direktno u četvrtfinale, dok će treća i četvrta morati da razigravaju sa prve dve iz C i D grupe.

Prvi deo turnira Srbija će odraditi u Dubrovniku.

S obzirom na to da "delfini" nemaju lak put na Evropskom prvenstvu, realnije je očekivati da olimpijska viza bude obezbeđena na Svetskom prvenstvu u Dohi, gde je ujedno i poslednja šansa za Pariz. Šampionat počinje već 5. februara i traje od 17. Najbolja četiri tima, koja to nisu već učinila, izboriće olimpijsku vizu. Srbija je u grupi C, gde su još Japan i SAD, odnosno jedan evropski tim čije će ime biti poznato posle prvenstva Starog kontinenta. Pobednik Grupe će u četvrtfinale, dok će treći i četvrti u plej-of.