Vesti iz ostalih sportova

MOK posle sportista iz Rusije suspendovao i njen Olimpijski komitet: Razlog delovanje OKR u Ukrajini

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.10.2023 17:22
MOK posle sportista iz Rusije suspendovao i njen Olimpijski komitet: Razlog delovanje OKR u Ukrajini Guliver

Sportisti i sportiskinje iz Rusije još od početka rata te zemlje sa Ukrajinom nemaju pravo nastupa u međunarodnim takmičenjima, osim u slučaju malobrojnih pojedinaca kojima je uskraćeno pravo nastupa pod državnim simbolima, a sada je Međunarodni olimpijski komitet uveo sankcije i Olimpijskom komitetu najveće države. 

Kao razlog takve odluke MOK je naveo uključivanje Olimpijskih veća Narodne Republike Donjeck i Lugansk, kao i regije Herson i Zaporožje u OK Rusije, za šta čelnici krovne sportske organizacije tvrde da krši Olimpijsku povelju.

 

 

"Ruski olimpijski komitet više nema pravo da obavlja funkcije nacionalnog olimpijskog odbora, kako je definisano Olimpijskom poveljom, i ne može da dobija nikakva sredstva od MOO. Kao što je navedeno u preporukama MOO od 28. marta 2023. koje ostaju na snazi, MOO zadržava pravo odlučivanja o učestvovanju pojedinačnih neutralnih sportista sa ruskim pasošem na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu i na Zimskim olimpijskim igrama 2026. u Milalu i Koritini," piše u saopštenju.