UEFA Liga šampiona

Nemci dobili mesto više u Ligi šampiona i priključili se Italijanima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.05.2024 10:23
Fudbaleri Borusije, pogurali su pobedom nemački fudbal do petog mesta u LŠ Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader
Fudbaleri Borusije, pogurali su pobedom nemački fudbal do petog mesta u LŠ

Možda Borusija iz Dortmunda, nije oduševila protiv PSŽ-a, ali je zato pobedom u jučerašnjem meču polufinala Lige šampiona, donela jedno mesto više u Ligi šampiona za nemači fudbal. 

Klubovi iz Serije A i Bundeslige dominiraju evropskim fudbalom i upravo će ove dve zemlje i imati po pet mesta u novoj sezoni u elitnom rangu takmičenja, koje će se igrati u novom formatu.

Zanimljivo je da Italijani, tačnije Serija A polako preuzima primat od Premijer lige i mogla bi čak da ima i rekordnih šest ekipa u Ligi šampiona, pod uslovom da Roma ili Atalanta, ne završe među prvih pet u Seriji A, a trenutno su na pozicijama pet i šest.

Upravo su ova dva kluba i najviše doprinela da Italijani dodju do više mesta u Evropi. 

Roma i Atalanta su doneli po 22,000 poena kao učesnici polufinala Lige Evrope, potom Inter (20,000), pa Fjorentina koja igra u polufinalu Lige konferencije (19,000).

Tako bi prema sadašnjem izgledu tabela Serije A i Bundeslige u sledećoj sezoni Lige šampiona gledali Inter, Milan, Juventus, Bolonju i Romu, dok bi iz Nemačke, Evropu igrali: Bajer Leverkuzen, Bajern, Štutgart, Lajpcig i Borusiju Dortmund.

Na drugoj strani, Premijer liga i La Liga imaće po četiri kluba u Ligi šampiona.