UEFA Liga šampiona

Osmina finala Lige šampiona na Areni sport: "Milioneri" skidaju kletvu u Ajndhovenu, Simeone se uzda u tradiciju protiv Italijana

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.02.2024 08:01
Fudbaleri Borusije Dortmund Rolf Vennenbernd via AP
Fudbaleri Borusije Dortmund

Lep dan za sve ljubitelje fudbala - nastavlja se takmičenje u Ligi šampiona, a današnji program donosi nam dve utakmice osmine finala.

U pitanju su, naravno, prve utakmice dvomeča, na programu su od 21 čas, a sastaju se Inter - Atletiko Madrid (Arena 1 Premium), odnosno PSV - Dortmund (Arena 2 Premium).

INTER - ATLETIKO MADRID (21:00, A1P)

Iako su Madriđani (4-2-0) nešto lakše od Intera (3-3-0) prošli grupnu fazu, sudeći po trenutnoj formi, uloga favorita bez sumnje pripada italijanskoj ekipi, koja ovaj meč dočekuje u sjajom raspoloženju - posle devet uzastopnih pobeda. Simone Inzagi pronašao je dobitnu formulu ove sezone, o čemu svedoči liderska pozicija u Seriji A, gde je titula verovatno i odlučena. 

A, kada se u obzir uzme činjenica da Inter od prošlogodišnjeg finala sa Mančester sitijem, još uvek ne zna za poraz u Ligi šampiona, postavlja se pitanje - koliko i dal`zaista vredi pominjati dobar učinak Dijega Simeonea protiv italijanskih ekipa, večeras. U poslednjih šest okršaja eliminacione runde protiv Italijana, Madriđani su prošli dalje u pet navrata, sigurno delom pošto je i trener "jorgandžija" proveo dobar deo igračke karijere na Apeninima. Pa ostaje da se vidi koliko će mu to pomoći večeras na "Meaci", gde će "koplja ukrstiti" sa bivšim kolegom iz Lacija, koji je i sam produkt italijanske škole fudbala.

Ovo će biti njihov prvi zvanični okršaj još od finala UEFA Superkupa 2010. godine, kada je golovima Serhija Aguera i pokojnog Antonija Rejesa, Atletiko slavio 2:0. Gol Intera tada je branio Hulio Cezar, a na terenu su igrala imena poput Samjuela Etoa, Dejana Stankovića, Havijera Zanetija, Dijega Forlana i drugih...
 

 

 

PSV - DORTMUND (21:00, A2P)

Za razliku od Intera i Atletika, put do ove faze takmičenja, bio je nešto teži za PSV i Dortmund. Naročito za holandsku ekipu (2-3-1), koja se za mesto u nokaut fazi jedva izborila sa Lansom, dok su "milioneri" u "grupi smrti" sa Milanom i PSŽ-om, zauzeli na kraju lidersku poziciju tabele sa tri pobede, dva remija i porazom.

Sudeći po formi u proteklom periodu, obe ekipe dočekuju duel u Ajndhovenu u dobrom raspoloženju. PSV igra fantastično u domaćem prvenstvu (20-2-0), a jedina dva poraza od starta sezone, upisao je protiv Fejenorda (0:1) i Arsenala (0:4), krajem januara, odnosno sredinom septembra. Ovo će biti peto učešće PSV-a u eliminacionoj rundi LŠ, odnosno tek drugo u poslednjih 17 sezona, dok će mesto u četvrtfinalu tražiti prvi put još od 2007. godine.

U odnosu na večerašnjeg rivala, Dortmund je češće dolazio do ove faze tokom protekle decenije, tačnije pet puta u poslednjih šest sezona. U Bundesligi "milioneri" drže visoko, četvrto mesto (11-8-3), gde će krajnji cilj, prema svemu sudeći, ponovo biti plasman u Ligu šampiona, dok u Ajdhoven stižu posle serije od 11 utakmica bez poraza (4 pobede, 7 remija). Poslednji poraz doživeli su 9. decembra protiv Lajpciga (3:2). Dortmund je potom ušao u seriju remija, dok je formu podigao početkom ove godine. Šampion Evrope iz 1997. godine, tradicionalno, nije dobar na gostovanjima, iako je ove sezone bio uspešan na "San Siru" i "Sent Džejms Parku", a statistika govori da je nemački tim u poslednjih devet okršaja nokaut faze, doživeo eliminaciju u čak osam navrata.

Osmina finala Lige šampiona, prvi mečevi.

utorak

Inter - Atletiko Madrid 21:00 (Arena 1 Premium)
PSV - Dortmund 21:00 (Arena 2 Premium)

sreda

Porto - Arsenal 21:00 (Arena 2 Premium)
Napoli - Barselona 21:00 (Arena 1 Premium)