UEFA Liga šampiona

Gvardiola je konačno uspeo, Mančester siti je šampion Evrope

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.06.2023 22:55
Gvardiola je konačno uspeo, Mančester siti je šampion Evrope Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Fudbaleri Mančester sitija su novi šampioni Evrope!

Engleski tim je na istanbulskom stadionu "Ataturk" savladao Inter i to na istom onom mestu na kojem je 2005. godine Liverpul bio bolji od Milana, pa će ostati zapisano da je ovaj sportski objekat taličan engleskim klubovima u susretu protiv italijanskih -  1:0 (0:0).

Trenutak odluke dogodio se u 68. minutu kad je Rodri u svojoj 52. ovosezonskoj utakmici krunisao pogotkom najbolju i najkonkretniju akciju svog tima do tog trenutka. Pojavio se iz drugog plana i kroz "šumu igrača" smestio loptu u mrežu milanske ekipe i doneo najboljem engleskom timu treći trofej u sezoni.

Prvi je osvojen u Premijer ligi, drugi u FA kupu i onda konačno, toliko dugo čekani u najjačem evropskom takmičenju, čime je Mančester siti postao tek drugi engleski tim koji je uspeo u jednoj sezoni da osvoji tri trofeja. Pre njega je to pošlo za rukom samo legendarnoj generaciji Mančester junajteda iz 1999. godine pod vođstvom Aleksa Fergusona.

Tim sa "Etihada" je proteklih godina potrošio mnogo novca na pojačanja, pre dve godine je u finalu zaustavljen od Čelsija, prošle u polufinalu od Real Madrida, ali ove godine su uspeli i to uz mnogo sreće zbog velikih promašaja Intera, pre svega u finišu meča.

Italijani su bili daleko bolji rival, pogotovo u prvom poluvremenu, taktički su bolje stajali na terenu, samo što to ekipi trenera Simonea Inzagija nije donelo ništa konkretno.

Trener Intera je tako izgubio prvo finale u trenerskoj karijeri, dok je njegov kolega sa druge strane, Pep Gvardiola, konačno posle 12 godina došao do nove titule šampiona Evrope. Što bi mnogi navijači širom sveta rekli – prve bez Lionela Mesija u ekipi, budući da je sve dosadašnje osvojio kao trener Barselone sa Argentincem u timu.

Uspeh Sitija utoliko je veći ako se zna da španski stručnjak pre početka meča saznao da ne može da računa na Kajla Vokera, koji je imao problema sa leđima i tek je u drugom poluvremenu ušao u igru, a da se u prvom poluvremenu povredio Kevin de Brujne i da je u 36. minutu morao da izađe sa terena.

Ipak, sa svim tim nedaćama su igrači Mančester sitija uspeli da se izbore i nakon Vest Hema, koji je trijumfovao u Ligi konferencija, doneli još jednu evropsku titulu timovima iz Premijer lige ove sezone.

S druge strane, italijanska Serija A je dala finaliste u sva tri evropska takičenja, ali nijedan trofej nije završio na Apeninima.

Mančester siti - Inter 1:0 (0:0)

stadion: Ataturk (Istanbul)
sudija: Simon Marčinjak (Poljska)
strelci: Rodri u 68. minutu

MANČESTER SITI: Ederson - Dijaš, Ake, Akanđi - Stons (od 83. Voker), Rodri - Gundogan, De Brujne (od 36. Foden),Griliš, Silva - Haland

INTER: Onana - Bastoni (od 76. Gosens), Aćerbi, Darmijan - Dimarko, Damfriz (od 76. Belanova), Barela, Čalhanoglu, Brozović - Martinez, Džeko (od 56. Lukaku)