UEFA Liga šampiona

Žreb za četvrtfinale Lige šampiona: Očekuje nas veliki derbi između Mančester sitija i Bajerna

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.03.2023 12:22
Žreb za četvrtfinale Lige šampiona: Očekuje nas veliki derbi između Mančester sitija i Bajerna David Ramos/Pool Photo via AP, File

Žrebom u Nionu određeni su parovi četvrtfinala Lige šampiona. Patrik Klajvert i Hamit Altintop otvarali su kuglice koje su spojile sledeće parove:

Real Madrid - Čelsi
Inter - Benfika
Mančester siti - Bajern
Milan – Napoli

Potencijalni parovi polufinala:

Milan/Napoli – Inter/Benfika
Real Madrid/Čelsi - Mančester siti/Bajern

Prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona na programu su 11. i 12. aprila. Polufinala se igraju 9. i 10. maja, a revanši 16. i 17. maja.

Finale je na programu 10. juna u Istanbulu.

 

Derbi će se igrati u Mančesteru i Minhenu, gde će dva glavna favorita za osvajanje titule odrediti polufinalistu. Ujedno, duel Sitija i Bajerna je jedan od dva u kojem snage neće odmeriti dva bivša prvaka Evrope. Dok Bavarci imaju čak šest titula i pet izgubljenih finala, klub Pepa Gavrdiole godinama pokušava da se popne na tron, ali su u svim tim silnim pokušajima samo jednom uspeli da dođu do meča za titulu i ti pre dve godine, kada ih je u finalu nadigrao Čelsi.
Bajern će ove godine kao ispunjenju cilja morati da eliminiše sve same gigante. U osmini finala je "rešio" prebogatu "legiju stranaca" iz Pariza sa dva trijumfa (1:0 i 2:0), a sada će na megdan ništa manje imućnijim rivalom. Ukoliko bude bolji, tim sa "Alijanc arene" mogao bi u polufinalu da odmeri snage i sa Real Madridom, bogatim i po finansijama i po tradiciji, odnosno osvojenim trofejima.

Siti je u osmini finala izbacio Red Bul Lajpcig (1:1, 7:1).

U italijanskom derbiju Napoli je favorit protiv sedmostrukog prvaka Starog kontinenta – Milana. Za razliku od "rosonera", koji zahvaljujući osvojenim peharima u Ligi šampiona i KEŠ zauzimaju drugo mesto na večnoj listi, klub sa stadiona "Dijego Armando Maradona" nikada nije stigao do finala takmičenja, a svoju priliku za "prvencem" vide ove sezone, jer dominiraju u Seriji A, a bez većih problema eliminisali su Ajntrahta ih Frankfurta na putu ka četvrtfinalu (2:0, 3:0).

Posebno zanimljiv biće dvomeč Real Madrida i Čelsija, dva poslednja prvaka Evrope. "Kraljevski klub" je do svoje 14. titule stigao pobedom protiv Liverpula (1:0), dok su "plavci" istim rezultatom, u već pomenutoj utakmici, nadigrali Mančester siti. Uloga favorita je apsolutno na strani Madriđana, koji su do četvrtfinala sa dva trijumfa eliminisali upravo Liverpul (5:2 i 1:0). Čelsi je bio bolji od Borusije Dortmund (0:1, 2:0).

Inter se može pohvaliti sa tri, a Benfika sa dve titule i čak pet poraz u finalima, od kojih je poslednji bio davne 1990. od Milana. "Nerazuri" su uz Mančester junajted najmanje od svih klubova iz Top 10 igrali u finalu, ali su iz pet pokušaja uspeli da osvoje tri pehara prvaka Evrope. Inter je u golovima siromašnom dvomeču izbacio Porto (1:0, 0:0), a sada će morati i lisabonske "orlove", ako želi da ponovi uspeh iz 2010. godine, kada je predvođen Žozeom Murinjom osvojio tron. Benfika igra odlično, lako je izašla na kraj sa Klub Brižom (2:0, 5:1) i u portugalskom velikanu veruju da je vreme da se jednom za svagda okonča čuveno prokletstvo Bele Gutmana.