Vesti iz košarke

Svetislav Pešić, selektor košarkaša Srbije o timu za OI u Parizu: Već ste dosadni sa Jokićem

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.05.2024 10:00
Svetislav Pešić MN Press
Svetislav Pešić

Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije, nije želeo direktno da odgovri na pitanje koje zanima celu naciju, a to je da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama u Parizu.

Svi se nadaju da će najbolji igrač NBA lige biti prisutan ovog leta u Parizu, naročito ako se zna da će reprezentacija Amerike igrati u najjačem sastavu.

"Javno mnjenje i vas medije najviše zanima hoće li Jokić da igra. Već ste dosadni sa tim. Naravno, važno je ko će da igra. Možeš da praviš planove, ali moraš da imaš argumente, a najvažniji argumenti su igrači sposobni da ulože svu mentalnu i fizičku snagu. I moraju da budu zdravi. Većina liga završava se u trećoj nedelji juna, ako Denver ode u finale igraće negde do 20. juna, a mi pripreme počinjemo 17. juna. Traže se rezultati, ali ne postoji automatizam. Kažeš šta želiš i stigneš do cilja. Moraš da se pripremiš", - rekao je Svetislav Pešić, selektor Srbije za Novisti.

Amerikanci će na OI sa najboljim igračima, a Srbiji je potrebna samo jedna karika koji im je u minulom periodu nedostajala, da im se suprotstavi u najjačem sastavu.

"Ova američka reprezentacija je možda i jača od one iz Barselone. Mada, i oni su bili u dobrim godinama, osim Birda sa 37. Džordan je imao 29, Pipen 26-27. ESPN je sastavio listu najboljih igrača u ovom NBA plej-ofu i svi američki olimpijci su u prvih 15. Prvi je Jokić, drugi Dončić, treći Gildžes Aleksander, pa onda idu Embid, Branson, Lenard, Tejtum, Dejvis, Džejms, Edvards, Durent, Buker, Halibarton, Mičel, Adebajo. Svih 12 su među 15 najboljih NBA igrača ove godine, i ne samo ove. Prema tome, teško je reći ko je tu jači. Bila bi katastrofa da je drim-tim iz Barselone jači od ovog, jer bi to značilo da košarka uopšte nije napredovala. Teško je upoređivati vremena, prošlo je više od 30 godina, ali je košarka napredovala možda kao nijedan drugi sport. Ne treba da se zanosimo time što u NBA imamo Jokića, Dončića i još nekolicinu vrhunskih evropskih igrača, pa da kažemo kako Amerikanci nisu ništa jači od nas",  naglasio je Pešić.