Vesti iz odbojke

Nemamo druge mogućnosti osim da se borimo: Igor Kolaković svestan položaja Srbije u borbi za OI 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.06.2024 14:22
odbojkaši Srbije počinju drugi turnir Lige nacija, preko koje traže put do Pariza MN Press
odbojkaši Srbije počinju drugi turnir Lige nacija, preko koje traže put do Pariza

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije ne da se nije tokom prvih mečeva Lige nacija primakla povratničkom učešću na Olimpijskim igrama, u Parizu ovog leta, već je sa potrebnog devetog mesta na FIVB listi spala poziciju niže, ali nema pravo i ne želi da odustane od dalje borbe. Za početak, na utakmicama drugog turnira.

Počev od sutrašnjeg duela s Holandijom, koju dočekuje s 23 boda manje od, za jedno mesto, bolje plasirane Kube.  

"Očekujemo borbu, nemamo više druge mogućnosti osim da se borimo. Smanjili smo znatno šanse da obezbedimo olimpijsku vizu sa prvim turnirom. Čeka nas protivnik sličan Nemačkoj, tim koji ima možda i najboljeg poentera ove Lige nacija, to je Nimir.

A mi imamo samopouzdanje koje nosimo iz Argentine sa poslednjeg meča, to može da nam pomogne. Ovde smo već dva dana, nadam se da će Kapur biti spreman jer im problema saolešću. Ako budemo kompletni, i ako ne budemo, obećavam borbu", tako razmišlja selektor Igor Kolaković

Od "lala" do domaćina

Srpski odbojkaši će se posle meča sa Holandijom, do kraja turnira u Otavi, sastati još sa Sjedinjenim Američkim Državama (8. jun), Argentinom dan kasnije, te domaćinom Kanade 10. juna (sve po srednjeevropskom vremenu). U Kanadi još igraju Italija, Francuska i Kuba.

Tokom takmičarske pauze, posle turnira u Brazilu, naša reprezentacija je u Argentini odigrala dva prijateljska meča sa bronzanom selekcijom sa poslednjih Olimpijskih igara. U prvom je doživela poraz, a drugi rešila u svoju korist. 

"Pred nama bitan turnir, koji jedva čekamo. Nije lako, pritisak je na nama. Ali znali smo da će biti tako. Holandija je dobar tim. Ova generacija je iz godine u godinu sve bolja. I njima je ovo jedna od poslednjih šansi, gori pod nogama, biće ozbiljna borba", očekuje reprezentativac Nikola Jovović. 

Sve u susret 24. junu i tadašnjem preseku svetskog poretka nacionalnih timova na listi Međunarodne odbojkaše federacije, kada će na osnovu plamsna biti razdeljeno preostalih pet olimpijskih viza. 

I to tako što će prednost prilikom odabira imati selekcije sa kontinenata koje još nemaju predstavnike, što u ovom momentu znači da će jedna viza pripasti Egiptu. Druge četiri su trenutno blizu Italije, Slovenije, Argentine i Kube.

Za razliku od ženske selekcije, naši odbojkaši već neko vreme ne učestvuju na Igrama, pa tako bivšeg olimpijskog šampiona nismo gledali u Tokiju 2021. i Rio de Žaneiru 2016. godine.