Vesti iz košarke

Htela ga je Crvena zvezda, a on završio u Španiji: Kem Birč potpisao za Đironu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.02.2024 22:22
Kem Birč u dresu Toronto Reptorsa Guliver/AP Photo/Matt Slocum
Kem Birč u dresu Toronto Reptorsa

Košarkaški klub Đirona objavio je na društvenim mrežama da je Kem Birč najnovije pojačanje ekipe iz Katalonije. Španski tim je potpisao ugovor sa iskusnim centrom do kraja sezeone i tako ispunio želju trenera Fotisa Kacirakisa. Grčki strateg je tražio "iskusno ime pod košem", a Birč je upravo to.

Kanađanin je svoju karijeru započeo u G-ligi nakon što nije bio izabran na draftu 2014. godine. Tu je igrao za Sijuks Fol Skajforse, odakle je otišao u Tursku. Iz redova Usak Sportifa je prešao u Olimpijakos, a odlične partije u grčkom klubu su mu omogućile odlazak u NBA ligu.

U najjačem košarkaškom takmičenju na svetu igrao je prvo za Orlando Medžik, a zatim i za Toronto Reprtorse. Poslednja destinacija u NBA ligi mu je bila San Antonija. Ipak, konstantna povreda desnog kolena i operacija su ga sklonile iz ekipe Grega Popovića.

 

 

Upravo usled pomenute povrede kadanski reprezentativac nije uspeo da pronađe angažman u NBA, te je usledio povratak na evropsko tržište. Crvena zvezda je bila jedan od klubova koji su bili zainteresovani za njegove usluge.

Birč ima i reprezentativno iskustvo jer je sa Kanadom igrao na Svetskom prvenstvu u Kini 2019. godine. Na Mundobasketu je u proskeu beležio 11,6 poena i 7 skokova uz ideks korisnosti od 17,8. 

Đirona će se do kraja sezone verovatno boriti za opstanak u ACB ligi nakon što su u poslednjih pet utakmica upisali četiri poraza. Birč će priliku za debi imati narednog vikenda proti Andore.

 

Standings provided by Sofascore