Vesti EURO 2024

Dragan Stojković: Ne bih potpisao plasman sa EURO 2000, uvek želim više

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.01.2024 15:30
Dragan Stojković: Ne bih potpisao plasman sa EURO 2000, uvek želim više MN Press

Selektor Srbije Dragan Stojković imao se čemu radovati, na čemu nazdravljati u 2023. godini. Plasman na EURO 2024, prvi put posle 24 godine, doneo mu je i četvrti trofej trenera godine u izboru FS Srbije. 

Međutim, misli legende srpskog fudbala ipak su usmerene ka budućnosti i Nemačkoj gde će se od 14. juna do 14. jula održati EURO, bez obzira na veoma upečatljivu istoriju i raritet koji je vezan za njega i dva najveća takmičenja. 

Stojković kao kapiten predvodio je tada SR Jugoslaviju na SP 1998, pa EURO 2000, a sada će povezati dva velika takmičenja, Mundijal u Kataru i EURO 2024, kao selektor Srbije.

"Kuriozitet je da sam bio igrač i kapiten reprezentacije te 2000. godine. Da mi je tada neko rekao da nas neće biti toliko dugo, ja mu ne bih verovao. Uspeh ne prepisujem sebi, ja sam deo mozaika. Pre svega mislim na igrače, aktere svega toga, koji su nam doneli tu radost", rekao je Stojković.

Na EURO 2000, SR Jugoslavija je izgubila u četvrtfinalu od Holandije 6:1. Nije želeo Piksi da takav scenario potpiše danas.

"Ne bih, to je drugo vreme bilo i ono što ja kao neko ko vodi računa, ko ima najveću odgovornost kada je A tim u pitanju uvek želi više. Tako da... Prvo skoči, pa reci hop. Idemo korak po korak, ima dovoljno vremena, možda će se pojaviti neki novi igrači, ima dovoljno vremena da naš tim pripremimo da takmičarski bude na nivou i bude opredeljen, tako da... Dovoljno je da smo se kvalifikovali i da smo uradili što smo obećali, toliko od mene".

 

 

Obećanja je Stojković za sada hrabro davao i ispunjavao ih. Sledeći korak bio bi...

"Ono što mogu obećam, jeste da ćemo dati sve od sebe, ja samo očekujem jednu stvar, a to je da na spisku, igrači koji budu bili, da svi budu potpuno spremni i zdravi, da ih zaobiđu povrede i da nemamo situaciju kakvu sam imao, znate gde. Voleo bih da se to desi, da svi budu zdravi, spremni, a... Obećanje mogu dati da ćemo napraviti iskorak, naravno je da želimo da odemo u drugi krug, naravno da želimo u drugi krug, osmina finala. Hoćemo tu osminu finala i imamo tri šanse, imamo Engleze, Slovence i Dance i trudićemo se da do toga dođemo, odemo što dalje, što više, što bolji rezultat napravimo, mislim da će biti svi zadovoljni. To je to, a ima vremena da govorimo, to je za šest, sedam meseci i biće prostora i vremena i da uđemo u one malo stvari koje se tiču taktike, taktičkih zamisli i tako dalje".

Promena i tima i sistema igre će biti.

"Možda ćemo promeniti sistem, možda ćemo uneti neke novine, možda ćemo promeniti malo krv... Ima dosta stvari na kojima treba da se poradi, slažem se sa vama, iskreno sam rekao, kada su došle kritike, omaložavanja ovog uspeha od nekih, ne od svih, ali ne od svih. Nikad nisam kontrirao, mi smo odigrali slabije u odnosu na kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, videćemo gde su razlozi, šta treba promeniti, ali nikakva promena nije garancija da ćete uspeti. Ko god kaže, govori neistinu, mi smo ove kvalifikacije odigrali dovoljno dobro da odemo u Nemačku, niti smo bili fenomenalni, niti smo bili loši, zlatna sredina da se ne postavi pitanje odlaska na EURO."

Posle Mundijala u Kataru nije želeo da menja sistem u kvalifikacijama za EURO, a to nije uradio ni u poslednjim mečevima.

"Ostale su nam utakmice sa Mađarima u Budimpešti i sa Bugarima. Nisam želeo da menjam, jer sam bio siguran da ćemo to proći, jer onog momenta kad sam bio siguran to je bila pobeda protiv Crne Gore i pored te neke pobede, pojavili su se neki za pravo da negativno komentarišu, ja stvarno ne znam... Šta treba, 7:1 da dobijemo da bi neko bio zadovoljan. Cilj smo ostvarili, a svaka kritika je dobro došla ako ima smisla, ali, da neko nipodištava i negira neke stvari, neće moći".

Nedeljkovića zove za martovske mečeve

Desni bek Crvene zvezde Kosta Nedeljković (18) dobiće priliku da debituje za A selekciju u martovskim mečevima protiv Rusije i Kipra.

"Pre nekoliko dana je napunio 18. godina. Dete je zaista talentovano. Zvaću ga, već u martu imamo utakmice 21. i 25. Ne volim imena da pominjem, ali nije to od juče. Ovaj posao nije samo voditi utakmicu, on zahteva malo veću koncentraciju i malo više angažovanja kada su svi potencijalni kandidati u pitanju. Ne samo na ovim prostorima, nego i šire. Svako ko pokaže nešto za šta ja smatram, ne za šta neko drugi smatrada, da je dovoljno - on će biti na spisku", istakao je Piksi.

Srbija će pred Evropsko prvenstvo odigrati i četiri pripremne utakmice, tri protivnika se znaju, dok je jedan tajna (npr. aut Švedska).

"Rusija, Kipar, Austrija i četvrta utakmica, ne smem da vam kažem. Savez će objaviti zvanično kad budu potpisani ugovori, sporazumi. Imamo protivnika. Odlične provere će to biti, te utakmice kakve god one bile, one su pripremne i one će biti odigrane u smislu da se neke varijante vide, da probamo nešto, pa ćemo videti. U svakom slučaju, fokus je 16. jun sa Englezima, a do tada moramo korigovati neke stvari, da to liči na ono što treba. Broj utakmica je dovoljna, u martu dve i u junu dve, četiri utakmice pre Evropskog prvenstva su sasvim dovoljno, a poslednja će se igrati osmog juna."

Fudbalska želja za Novu godinu bila je usmerena ka EURO 2024.

"Da budemo u Nemačkoj na nivou i da napravimo rezultat kakav se očekuje, a privatno želim da bude uspešna godina, da smo veseli, pozitivni, to su one standardne želje, ono što poželim svojoj porodici, to želim svima", istakao je Stojković u razgovoru sa novinarima.