UEFA Liga šampiona

Derbi dela Madonina na Areni: Milan i Inter u borbi za finale Lige šampiona

komentari (0)

Autor: Mateja Petković

10.05.2023 10:16
Derbi dela Madonina na Areni: Milan i Inter u borbi za finale Lige šampiona Guliver/Marco Canoniero

Prvi polufinalni meč između Real Madrida i Mančester sitija završen je nerešenim rezultatom 1:1, te će prvi finalista biti poznat tek naredne nedelje, dok drugi polufinalni par čine Milan i Inter koji će se sastati večeras od 21.00 (TV Arena 1 Premium).

Aktuelni prvak Italije je na putu do finala eliminisao Totenhem ukupnim rezultatom 1:0, a kasnije novog šampiona Serije A - Napoli sa 2:1 i sada je na redu novi "zemljak".

Šef stručnog štaba Milana, Stefano Pjoli, je na konferenciji uoči duela izjavio da da veruje u prolaz svog tima:

"Imali smo izuzetan put u Ligi šampiona, nismo imali padove i želimo da prevaziđemo poslednji korak i igramo finale. Imamo mnogo motiva, stadion je odavno rasporedat i očekujem tu pozitivnu energiju sa tribina da nas nosi do uspeha", rekao je Pioli na pres konferenciji, pa prokomentarisao situaciju sa Rafaelom Leao, koji je još uvek neizvestan zbog povrede:

"Leao je trenirao, sutra ću odlučiti. Idem mirno da spavam, lekari će mi ujutru reći može li Rafa da igra. Ako može, staviću ga u tim. Ako ne može biće na tribinama. Znate, ako je neko fit, može da igra od starta, ako nije, ne može uopšte", istakao je Pjoli.

 

 

Sa druge strane, Inter je u dosadašnjem toku takmičenja izbacio dva portugalska kluba. Prvo je bio bolji od Porta sa 1:0, a potom od Benfike ukupnim rezultatom 5:3.

Trener "nerazura", Simone Inzagi, takođe je veoma samouveren kada je u pitanju Derbi dela Madonina:

"Nakon što smo prošli grupnu fazu protiv Barselone i Bajerna, ekipa je stekla svest koliko vredi i koliko može. Želimo da verujemo i da se nadamo da ova dva meča mogu da nam donesu finale koje je u avgustu izgledalo kao san", istakao je Inzagi na konferenciji za medije, pa dodao:

"Svi znamo Leaove kvalitete, bićemo oprezni ako bude igrao, ali situacija sa njim neće uticati na naš plan igre. Milan je jako dobro vođen tim, sreli smo se mnogo puta i oni nisu samo samo startnih 11, jer tamo svi igraju i daju svoj doprinos", rekao je trener Intera.

 

 

Milan i Inter će se treći put susresti u dvomečima polufinala Lige šampiona. Prvi put su se sudarili u sezoni 2002/03. Posle 0:0 u prvom meču, Milan je prošao u veliko finale remijem u revanšu od 1:1. Na "Old Trafordu" su podigli pehar protiv Juventusa posle boljeg izvođenja penala 0:0 - 3:2.

Posle dve godine, dva milanska tima su "derbi Dela Madonina" odigrali takođe u polufinalu i opet je Milan bio uspešniji. Pobedio je u prvom meču kao domaćin 2:0, a čak 3:0 u revanšu. Otišli su "rosoneri" u Istanbul i na stadionu "Ataturk", gde se 10. juna igra finale ove sezone, izgubili u istorisjkom meču od Liverpula na penale iako su na poluvreme otišli sa prednošću od 3:0. Liverpul je izjednačio na 3:3 i na penal ruletu slavio 3:2.

Na prethodnih 20 međusobnih susreta ovih timova Inter je bio znatno uspešniji s obzirom na to da je slavio čak u deset navrata, dok je pobedom Milana i nerešenim ishodom završeno po pet puta.

 

 

Kada govorimo o međusobnom skoru trenera, Inzagi je Pjolija pobeđivao čak devet puta, obrnuto je bilo u pet navrata, a nerešeno je bilo na četiri duela.

Potencijalni sastavi:

Milan: Menjon - Kalabrija, Tomori, Kjer, Ernandez - Tonali, Krunić, Benaser, Salemakers, Leao* - Žiru

Inter: Onana - Darmijan, Aćerbi, Bastoni - Brozović, Barela, Dimarko, Damfriz, Čalhanoglu - Lukaku, Martinez

UEFA Liga šampiona, polufinale

Utorak

Real M. - Mančester siti 1:1 (1:0)
/Vinisijus 36 - De Brujne 67/

Sreda

Milan - Inter 21.00 (TV Arena 1 Premium)

Utorak 16. maj

Inter - Milan 21.00

Sreda 17. maj

Mančester siti - Real Madrid 21.00

Finale

Istanbul, "Ataturk", 10. jun 21.00