UEFA Liga šampiona

(VIDEO) Moćni Kilijan Mbape pokorio Španiju i odveo PSŽ među osam najboljih UEFA Lige šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.03.2024 22:56
Kilijan Mbape je bio nezadrživ u San Sebastijanu Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos
Kilijan Mbape je bio nezadrživ u San Sebastijanu

Pari sen Žermen je na mlazni pogon Kilijana Mbapea osvojio i San Sebastijan i pobedom nad Real Sosijedadom 2:1 (1:0) plasirao se u četvrtfinale UEFA Lige šampiona. Došli su Parižani u Španiju sa dva gola prednosti iz Pariza, ali su na terenu demonstrirali odličan fudbal, nadigrali i eliminisali domaćina, koji je bio pravo osveženje ovogodišnje sezone.

Kilijan Mbape je klasa za sebe, a kad je željan igre onda teško da neka odbrana može da ga zaustavi. Od starta se videlo da je jedan od najboljih igrača na planeti željan da pokaže kako PSŽ zavisi od njega, namestio je zicer mladom Barkoli koji je bilo teže promašiti sa dva metra nego pogoditi, a onda je rešio da ređši sve dileme oko plasmana u četvrtfinale.

Stigao je na ivici gol aut linije jedan ne tako dobar pas, zatim je sa dva lažnjaka izbacio dvojicu defanzivaca Sosijedada i pogodio suprotan ugao. Pritom je i od istinski pocepao mrežu.

Sosijedad je bio nadigran, taktika Luis Enrikea sprovodila se skoro besprekorno, pogotovo presing i izlazak iz presinga protivnika. Imali su gosti mnogo prostora, a samo sjajna refleksna reakcija golmana Remira posle šuta Mbapea sprečila je da na semaforu posle 29 minuta ne bude isti rezultat iz Pariza.

Odbrana PSŽ-a sa mladim Beraldom bila je jako dobra, Sosijedad nije stvorio nijednu veliku priliku u prvih 45 minuta. Očekivala se neka reakcija španskog kluba u nastavku, ali PSŽ je igrao gotovo perfektno. Odlična kombinatorika, sjajna kretanja i samo se čekalo da novim golom "ubiju" meč.

Sedam-osam posova, sjajne kretnje i dubinski pas za Mbapea a kada jedan od najbržih igrača ima brisan prostor onda spasa nema. Usledila je laka egzekucija za 0:2 u 56. minutu i osiguran prolaz u četvrtfinale.

Sosijedad je tek zaigrao posel sat vremena, Barenečea je zatresao mrežu, ali je bio u "malom" ofsajdu, da bi Donaruma sprečio domaćina da smanji rezultat. Kad već to opuštanje gostiju nije bilo kažnjeno, gosti su vratili "mod" iz većeg dela meča, a na kraju je Merino postigao gol za častan oproštaj.

Real Sosijedad - PSŽ 1:2 (0:1)

Stadion: "Real Arena".
Sudija: Majkl Oliver (Engleska),.
Strelci: Merino u 89. za Sosijedad,  a Kilijan Mbape u 15. i 56. minutu za PSŽ.

REAL SOSIJEDAD: Remiro - Traore, Zubeldija (od 76. Pašeko), Le Norman, Galan - Braiz Mendez (od 61. Turientes), Zubimendi (od 83. Olasagasti), Merino - Kubo, Ojarzabal (od 76. Andre Silva), Beker (od 61. Barenečea).

PSŽ: Donaruma - Hakimi (od 83. Soler), Lukas Berlado, L. Ernandez, Nuno Mendeš (od 62. Mukiele) - Zair-Emeri, Vitinja, Fabijan Ruiz (od 77. Ugarte) - Dembele (od 83. Kolo Muani), Mbape, Barkola (od 46. Kang-In).

UEFA Liga šampiona, osmina finala revanši

Danas

(0:1) Bajern - Lacio 3:0 (2:0)
/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

(0:2) Real Sosijedad - PSŽ 0:2 (0:1)
/Merino 89 - Mbape 15, 56/

Sreda

(1:0) Real Madrid - Lajpcig 21.00  (TV Arena 1 Premium)
(3:1) Mančester siti - Kopenhagen 21.00 (TV Arena 2 Premium)

Utorak, 12. mart

(1:1) Barselona - Napoli 21.00
(0:1) Arsenal - Porto 21.00

Sreda, 13. mart

(0:1) Atletiko M. - Inter 21.00
(1:1) Borusija D. - PSV 21.00