UEFA Liga šampiona

Kilijan Mbape blizu Top 10 strelaca UEFA Lige šampiona: Čak 44 gola i 26 asistencija Francuza na 68 mečeva

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.02.2024 13:10
Kilijan Mbape u duelu sa igračem Sosijedada Tanjug/AP Photo/Christophe Ena
Kilijan Mbape u duelu sa igračem Sosijedada

Trener Pari sen Žermena Luis Enrike radosno je pred meč sa Sosijedadom saopštio da je Kilijan Mbape spreman za prvi duel osmine finala UEFA Lige šampiona. A, na terenu se videlo i zašto, jer je jedan od najboljih napadača sveta ubacio u petu u drugom delu, postigao ključni prvi pogodak, pogodio i prečku, kreirao "oluju" koja je završila trijumfom nad španskom ekipom od 2:0 (0:0) i lepom perspektivom za plasman u očekivano četvrtfinale.

Međutim, Mbape je nastavio da piše i statističku istoriju UEFA Lige šampiona jer mu je sinoć bio 44. gol na 68 mečeva uz 26 asistencija. Pogađao je mreže u svim rundama, od grupne faze do polufinala. Na večnoj listi golgetera elitnog takmičenja sustigao je na 14. mestu asa Liverpula Mohameda Salaha i Didijea Drogbu, s tim da oni imaju više odigranih mečeva.

 

 

Dva pogotka ga dele od Euzebija i Filipa Inzagija na deobi 12. pozicije, a samo četiri od Zlatana Ibrahimovića i Andrija Ševčenka koji su u "Top 10". Kakvim tempom igra Mbape mogao bi za godinu-dve da prestigne Ruda Van Nistelroja (56) na šestom mestu. Kristijano Ronaldo sa 140 i Lionel Mesi sa 129 golova su daleko isped svih. Ako Mbape, koji ima samo 25 godina, bude igrao kao oni do 35. (u LŠ) možda i ta dostignuća mogu biti ostvarena.

Zanimljivo je da poslednjih 13 golova PSŽ-a u nokaut fazi UEFA LIge šampiona postiglo četvorica igrača: Mbape devet, Markinjos dva, Kin i Barkola po jedan.

"Mi smo bili sposobni da postignemo golove u ključnim momentima meča i veoma smo srećni zbog rezultata u prvom meču. Predstoji nam mnogo rada. Morali smo bolje u prvom poluvremenu, ali sve je to deo procesa rasta tima", istakao je Mbape posle meča.