UEFA Liga konferencije

Liga konferencija na Areni: AZ Alkmar se uzda u tradiciju, Vest Hem u besprekoran rekord, Fiorentina gostuje Bazelu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.05.2023 13:23
Liga konferencija na Areni: AZ Alkmar se uzda u tradiciju, Vest Hem u besprekoran rekord, Fiorentina gostuje Bazelu Tanjug/AP Photo/Ian Walton

Na kanalima TV Arene sport danas ćete imati prilike da pratite oba susreta revanš mečeva polufinala Lige konferencija. U prvom duelu od 21 sat AZ dočekuje Vest Hem na "AFAS" stadionu u Alkmaru (Arena sport 2), dok nas u istom terminu u Bazelu očekuje okršaj istoimene ekipe sa Fiorentinom (Arena sport 1).

AZ ALKMAR - VEST HEM

Holandski tim biće pred imperativom pobede zbog poraza u Londonu (1:2), kada je Vest Hem slavio golovima Bername i Antonija u drugom poluvremenu, dok je jedini pogodak za AZ postigao Rajnders. Solidan broj golova, kao i veliki procenat šansi garantuje dobar fudbal ovih ekipa i u revanšu, gde će tradicija biti na strani ekipe iz Alkmara, koja je u poslednjih osam duela sa engleskim timovima, izgubila samo jednom. Bilo je to u sezoni 2007/08 od Evertona, koga je sa klupe predvodio sadašnji trener "čekićara" Dejdvid Mojes

Pored ovoga, navijači Vest Hema se uzdaju i u činjenicu da nikada nisu izgubili u Ligi konferencija. Iako je ovo tek druga sezona trećeg po jačini evropskog takmičenja, tim iz Londona je neporažen na svih 13 utakmica, uključujući sve faze, a do sada su upisali 12 pobeda i remi - u prvoj utakmici četvrtfinala protiv Genta. 

AZ Alkmar čeka na evropsko finale pune 42 godine, još kada je u borbi za trofej Kupa UEFA izgubio od Ipsviča (3:0 i 2:4), a Vest Hem gotovo pola decenije, kada je u finalu kupa pobednika kupova izgubio od Anderleta.

BAZEL - FIORENTINA

Prva utakmica u Firenci završena je pobedom Bazela 2:1. Kabral je doveo domaćina u vođstvo u 25. minutu, da bi Diouf u nastavku doneo izjednačenje švajcarskom timu, a totalni preokret režirao Amduoni u nadoknadi. U međuvremenu su obe ekipe nastupale u domaćim prvenstvima, gde je Bazel, najpre, sa drugom postavom doživeo debakl od Sent Galena 6:1, dok su "viole" slavile protiv Udinezea 2:0.

Što se takmičenje u Ligi konferencija tiče, Bazel je do grupe faze stigao kroz kvalifikacije, gde su uspeli da nadigraju i CSKA iz Sofije, koga sa klupe predvodi Saša Ilić. Nakon toga su u Grupi "H" pobedili Pjunik u poslednjem kolu i obezbedili kartu za nokaut fazu, gde su izbačeni Trabzon, Nica i Slovan. A, zanimljivo, gotovo na svakom meču švajcarski tim je morao da juri zaostatke od jednog ili više gola, ali je na kraju prošao dalje.

Fiorentina je imala dosta lakši put do ove faze takmičenja. U kvalifikacijama je izbacila Tvente, da bi u Grupi "A" potom zauzela drugo mesto tabele. U nokaut fazi usledili su mečevi sa Bragom, Sivasporom i Lehom, koji je jedini pravio probleme Luki Joviću i družini, da bi na kraju italijanski klub slavio ukupnim rezultatom 6:4 i obezbedio plasman u polufinale.

Finale Lige konferencija je na programu 7. juna u Pragu na stadionu "Fortuna".

Revanš mečevi polufinala Lige konferencija.

(1:2) AZ Alkmar - Vest Hem 21:00 (Arena sport 2) 

(2:1) Bazel - Fiorentina 21:00 (Arena sport 3)