UEFA Liga konferencije

Trener Fiorentine Italijano: Prešli smo neverovatan put, nadam se da ćemo ostvariti san

komentari (0)

Autor: Konstantin Radulović

06.06.2023 21:28
Trener Fiorentine Italijano: Prešli smo neverovatan put, nadam se da ćemo ostvariti san Tanjug/(Tano Pecoraro/LaPresse via AP)

(Od specijalnog izveštača iz Praga - Konstantin Radulović)

Fiorentina se vratila ove godine u Evropu posle šest sezona i iz kvalifikacija je uspela da stigne do finala Lige konferencija. Odigrali su čak 16 mečeva ove sezone, bilo je impresivnih izdanja, neočekivanih poraza, drame u polufinalu. I iz svih tih situacija su se izabranici Vinćenca Italijana izvukli i došli u borbu za trofej.

Veoma perspekltivni stručnjak nije uspeo da u vitrine donese trofej Kupa Italije, ali je na pres konferenciji pred sutrašnje finale sa Vest Hemom (21.00, TV Arena Premium 1), naglasio koliko je ponosan na ovu sezonu, što je potencirao i Nikola Milenković.

"Prešli smo neverovatan put, od plej-ofa protiv Tventea do finala. Imali smo tokom sezone proces sazrevanja i sutra je trofej Lige konferencije na talonu. Dostići dva finala u sezoni su neverovatno dostignuće za nas. Prvo nije prošlo dobro, ali smo izašli uzdignute glave posle poraza od Intera u Kupu Italije. Moramo da stavimo naš duh i ponos na teren, da pravimo manje grešaka. Jedva čekamo da finale počne, da vidimo pun stadion", rekao je Italijano.

Nije tog 18. avgusta prošle godine video svoj tim u finalu.

"Iskreno, nisam. Znali smo da idemo u takmičenje sa 14 mečeva do finala protiv vrhunskih protivnika. Malo po malo, sticali smo samopouzdanje, sazrevali smo i sticali svest da možemo da se nađemo u Pragu. Moramo da se suočimo sa Vest Hemom na najbolji način, nadam se da ćemo uz malo sreće, uz naš identitet i viziju od koje ne smemo da odstupimo, stići do cilja".

Trener Dejvid Mojes je hvalio Fiorentinu, istom merom je uzvratio i Italijano.

"Vest Hem je tim sa mnogo kvaliteta, talentovanih i fizički jakih igrača. Moramo da budemo prezni i kada imamo i kada nemamo loptu u posedu. Finale je, detalji će napraviti razliku. Finala se igraju u malim epizodama, moramo da budemo koncentrisani i oprezni".

Jović ili Kabral ili obojica?

Luka Jović i Antonio Kabral su golovima obeležili ovo takmičenje. Srpski as je rešetao mreže u grupnoj fazi, asistirao u nokaut fazi, a Kabral je pogocima ukrasio finiš.

"Trener pravi izbor uzimajući u obzir sve komponente. U toku sezone forma može da varira, a Kabral i jović su radili ono što se od njih traži - da postižu golove. Još nisam doneo odluku, možda će zaigrati jedan od njih, možda i obojica. Ko god da izađe na teren moraće da pruži 100 odsto od sebe, a ja se nadam da ću ih obicu videti kako se raduju golu".

Ponovio je trener kluba sa stadiona "Artemio Franki" da njegov tim ima veliko srce.

"Rekao sam to posle polufinala sa Bazelom. Ovo je meč koji odlučuju detalji, oni prevagnu da li ćeš da pobediš ili izgubiš. Ali, ako si koncentrisan, na terenu pružiš makismum kvaliteta, onda iskreno srce moraš da ostaviš na travi i nadaš se da će ono presuditi."

I za trenera Italijana je ovo prvo evropsko finale u karijeri.

"Osećam se zrelije, porastao sam sa ekipom. Za mene je ovo prvo evropsko iskustvo, ali ga jedva čekam. Fascinantan je izazov da igrapš po Evropi sa različitim timovima, da se suočavaš sa drugačijim fudbalom. Dva finala nisu mal stvar, nadam se da ćemo sutra završiti pobednički, da ćemo uz veliku energiju navijača, pa i cele Firence ostvariti san", istakao je Italijano.