UEFA Liga Evrope

Fenomen Sevilja: Od Ivice do Nemanje i Marka stiglo sedam trofeja Lige Evrope

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.06.2023 09:46
Fenomen Sevilja: Od Ivice do Nemanje i Marka stiglo sedam trofeja Lige Evrope TV Arena sport

Ono što je nakad važilo za Nemce (svi igraju fudbal, Nemci pobeđuju), važi i za Sevilju u Ligi Evrope: svi igraju, ali samo Sevilja podiže pehar. I tako skoro već dve decenije.

Od prvog pehara podignutog 10. maja 2006. godine u Ajndhovenu, kada je bio pregažen Midlzbro 4:0, niko u borbi za pehar nije uspeo da odoli Andalužanima: ni Espanjol 2007, ni Benfika 2014, ni Dnjipro 2015, ni Liverpul 2016, ni Intre 2020. a ni sinoć Roma 2023. Sedam od sedam.

Menjale su se generacije, menjali su se i treneri (Huande Ramos dva pehara, Unai Emeri tri, Žiulen Lopetegi i juče Hoze Luis Mendilibar), ostale su dve stvari iste: trofeji i Hezus Navas! Pričao je pred finale Ivica Dragutinović, nekadašnji srpski as i prva dva puta osvajač Lige Evrope sa Seviljom, da je Navas te 2006. bio mlad momak, a danas je insitucija kluba. Osvojio je četiri od sedam trofeja Lige Evrope: 2006, 2007, 2020. i 2023. godine. One tri uzastopne je preskočio jer je bio član Mančester sitija.

Srpski asovi su takođe obeležili ovu epohu vladavine Sevilje. Ivica Dragutinović je osvojio prva dva trofeja 2006. i 2007. godine. U prvom finalu nije učestvovao na terenu protiv Midlzbroa, u drugom je bio jedan od najboljih na terenu protiv Espanjola. 

Navas: Naljutiću se ako Mendilibar ne ostane

Kapiten Hezus Navas je jasan u pogledu ostanka trenera Hoze Luisa Mendilibara, koji je 21. marta potpisao samo do kraja sezone:

"On nas je preobrazio, izneo je iz nas ono najbolje što imako i eto nam trofeja. Zaslužuje da bude sa nama još dugo. Podigao je titulu i stvarno bih se naljutio da ne ostane sa nama".

U eri Unaija Emerija, kada je Seviulja tri puta zaredom osvajala Ligu Evrope nije bilo srpskih igrača. Međutim, Nemanja  Gudelj je učinio što i Dragutinović, stigao je u Sevilju i odmah osvojio Ligu Evrope 2020. godine. U finalu protiv Intera odigrao je poslednjih desetak minuta, dok je sinoć bio fantastičan, morao je van terena u nadoknadi produžetka, koji minut pre srećnih penala. Pridružio mu se ove godine i golman Marko Dmitrović, koji je u Andaluziju stigao na leto 2021. godine. Sjajno je branio tokom nokaut faze, bio je čak napadnut na terenu ju Roterdamu, ali je finale odgledao sa klupe jer je branio Jasine Bono.

Šta je tajna uspeha Sevilje teško da neko može da odgovori, čak ni direktor Monči koji je više od deceniju na ovom poslu.

"Ovo je jednostavno naše takmičenje. Ova titula mi je slađa od bilo koje druge jer je put bio težak, godina je bila preteška i nismo ni sanjali da ćemo je završiti sa peharom Lige Evrope. Ostaje nam da završimo Primeru, proslavimo trofej i plasman u Ligi šampiona sa navijačima, a u ponedeljak da sednemo i pričamo sa Mendilibarom", istkao je Monči koji je direktor od 2000. godine i učestvovao u osvajanju svih sedam evropskih trofeja.