UEFA Liga Evrope

Sevilja je kraljica finala Lige Evrope, Roma i Murinjo pali na penal ruletu!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.06.2023 00:12
Sevilja je kraljica finala Lige Evrope, Roma i Murinjo pali na penal ruletu! Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

(Od specijalnog izveštača TV Arena sport - Luka Jovović)

Sevilja je osvojila Ligu Evrope, Španci su posle drame i boljeg izvođenja penala pobedili Romu 1:1 (1:1, 0:1) - 4:1 penalima, poneli su put Andaluzije i sedmi trofej u ovm takmičenju, ali i obezbedili mesto nosioca u Ligi šampiona! Jedna tradicija je morala da se prekine, ali Sevilja je ostala kralj finala Lige Evrope (sedam finala-sedam trofeja), dok je Žoze Murinjo izgubio svoje prvo finale u karijeri (šest finala - pet trofeja). Sjajni Nemanja Matić i Mile Svilar tuguju, fantastični Nemanja Gudelj i Marko Dmitrović slave, ponovili su uspeh iz 2020. godine.

 

 

Sve je prštalo od duela, taktike, emocija na stadionu "Puškaš Arena" u Budimpešti. Paulo Dibala je meč u "rukavicama" uveo u veliku bitku, Manćini je autogolom dao krila Špancima, a posle 120 minuta (odnosno 133 minuta) bitke sve je rešeno sa bele tačke. Golman Bono je briljirao u penal seriji kao u dresu Maroka na Mundijalu, pa je Sevilja potvrdila nepobedivost u finalima Lige Evrope, čak treći put je slavila za trofej u penal serijama. Na kraju je Montijel postigao presudni gol, kao i za Argetninu na SP!

Penal serija je ovako tekla: Okampos 1:0, Kristante 1:1, Lamela 2:1, Manćini 2:1 - Bono brani, Rakitić 3:1, Ibanjez 3:1 - stativa, Montijel 4:1.

Fudbal jeste nepredvidiva igra, ali kad se susretnu dvojica trenera taktičara unapred se može prognozirati tvrd, taktički meč, sa mnogo zahteva, borbe, discipline čiji tok i dinamiku može da promeni samo neka majstorija. Takav je meč bio viđen od strane Žozea Murinja i Hoze Luisa Mendilibara u finalu Lige Evrope, oči su bile prazne sve do 35. minuta kada je Paulo Dibala zatresao mrežu Sevilje i doneo Romi prednost.

Očekivali su igrači Sevilje prekršaj na sredini terena, a nisu ga dobili, te je Manćini poslao sjajan pas Dibali na 20 metara od gola. Argentinac je ušao u šesnaesterac i matirao Bonoa, zapalio je tribinu navijača "vučice" koji su taj pogodak proslavili bakljadom.

Sevilja nije više ništa imala da brani, dodala je gas, počela je da rizikuje i nije imala sreće da izjednači do kraja prvog dela jer je Ivan Rakitić sa 20 metara dobro uzdrmao stativu. Brojni centaršutevi sa krila završavali su "na glavama" veoma dobrogh Nemanje Matića i stamenog štopera Krisa Smolinga, pa je Žoze Murinjo na odmor otišao u bolejm raspoloženju od kolege iz Sevilje.

Uveo je Mendilibar Susa i Lamelu, dvojicu ofanzivnijih igrača i odmah pokazao nameru da će napasti iz svih oružja. Roma se orijentisala na odbranu i poklekla već posle 10 minuta. Okampos je uputio oštar centaršut sa desne strane, Manćini je stigao do lopte pre En-Nesirija ali je nesrećno zatresao sopstvenu mrežu.

Uspela je Sevilja u nameri da brzo stigne do gola, ali nije nastavila da pritiska Romu. Vratila se u blok, pa su Italijani uspostavili ravnotežu. I mogli su ponovo do vođstva da golman Bono u dva navrata nije zaustavio pokušaje Ejbrahama sa samo dva metra! Digli su se navijači Sevilje na noge u 75. minutu jer je sudija Entoni Tejlor dosudio penal! Okampos je pao posle duela sa Ibanjezom, ali postoji VAR! Tejlor se uverio da je štoper Rome prvo izbio loptu pa dokačio napadača Sevilje. Odluka je bila poništena na zadovoljstvo nervoznog Žozea Murinja koji je skakao kraj klupe kao "opečen vatrom".

 

Opet je skakao Murinjo jer je smatrao da je lopta pogodila u ruku Fernanda posle centaršuta odličnog Nemanje Matića. Jeste ruka bila odručena, ali za Tejlora je bila "uz telo". Uhvatili su se navijači Rome za glavu jer je Andrea Beloti promašio zicer vredan novog vođstva. Iskusni bivši napadač Torina je morao bolje iz idealne pozicije.

Mnogi su očekivali da će meč ući u produžetke i bili su u pravu. Posle 90 minuta velike borbe završilo se pravedno 1:1, posle 120 minuta sve je ostalo isto...

Sevilja - Roma 1:1 (1:1, 0:1) - 4:1

Stadion: "Puškaš Arena" u Budimpešti.
Sudija: Entoni Tejlor (Engleska).
Strelac: Manćini u 55. autogol za Sevilju, a Dibala u 35. minutu za Romu.
Penal serija: Okampos 1:0, Kristante 1:1, Lamela 2:1, Manćini 2:1 - Bono brani, Rakitić 3:1, Ibanjez 3:1 - stativa, Montijel 4:1

SEVILJA: Bonu - Hezus Navas (od 94. Montijel), Bode, Gudelj (od 120+5. Markao), Aleks Teles (od 94. Rekik) - Fernando (od 120+7. Đordan), Rakitić - Okampos, Oliver Tores (od 46. Suso), Brajan Hil (od 46. Lamela) - En-Nesijri.

ROMA: Rui Patisio - Ibanjez, Manćini, Smoling - Spinacola (od 106. Ljorente), Kristante, Matić (od 119. Bove), Zeki Čelik (od 91. Zalevski) - Pelegrini (od 106. El Šaravi), Ejbraham (od 75. Beloti), Dibala (od 68. Vajnaldum).